4. Vi må tenke mer helhetlig

For å nå målet om halvert matsvinn innen 2030 er det avgjørende at matbransjen samarbeider for å ta tak i de systemiske utfordringene.

  • Hver organisasjon og forbruker må ta ansvar for å redusere matsvinn og samtidig bidra til at andre i verdikjeden kan redusere sitt
  • Løsninger som er gunstige for enkeltaktører, men bidrar til økt matsvinn totalt, må unngås
  • Alle aktører i verdikjeden må bidra til at overproduksjon og over-tilbud av mat unngås
  • Utnyttelse og fordeling av holdbarheten mellom aktørene må optimaliseres
  • Kontrakter må ikke stå i veien for å være fleksible og tilpasse utvalg og volum osv. ut fra endring i etterspørsel eller produksjon
  • I produktutvikling og salgsplanlegging må bransjen legge til rette for mindre svinn hos forbruker, for eksempel knyttet til riktig porsjonering, emballasjestørrelser, plassering av gode alternativer når ferskvarer går tomt, oppbevaringsløsninger for økt holdbarhet hjemme, planlegging av innkjøp, osv.