1. Vi må gjøre hverandre gode

For å nå målet om halvert matsvinn innen 2030 er det avgjørende at matbransjen samarbeider for å ta tak i de systemiske utfordringene.

  • Alle aktører må bidra til å sette matsvinn på dagsorden i verdikjeden, ut fra sine ulike ståsteder. Dette innebærer å bidra til kulturbygging og kompetanseheving, internt og hos samarbeidspartnere, knyttet til hva matsvinn er og konsekvenser for klima, miljø og økonomi, årsaker og mulige løsninger til matsvinnproblemet
  • Bransjen må også bidra til å gjøre forbrukerne gode til å redusere matkasting. Matbransjen produserer, emballerer, merker, transporterer og selger maten vi både spiser og kaster hjemme. Matbransjen har både direkte og indirekte påvirkningskraft på mengdene og typen mat vi kjøper, samt våre holdninger til - og kunnskap om maten
  • Vi bør dele gode praksiser med andre i bransjen ved å ta initiativ til prisutdelinger eller panelsamtaler på bransjetreff, innlegg i bransjetidsskrifter osv., der god praksis for intern kulturbygging på matsvinn blir delt