Sopp

Sopp er en mystisk livsform. Blant de minste finner vi ølgjær. Når ølet gjærer på sitt heftigste, er det 50 millioner gjærceller per milliliter vørter. I den andre enden av skalaen er det oppdaget sopp som er flere kilometer store i omkrets og lever som et enormt nettverk av tråder rett under jordoverflaten. Det er bare å la seg fascinere.

Foto: Colin Eick

Tips

Tørr, innskrumpet og udelikat sopp smaker godt. Del den i småbiter og stek den, ha den i suppa eller kraften.

Den mest solgte og spiste soppen i Norge er hvit sjampinjong. I butikkene selges også andre sjampinjongtyper som aromasopp og portobello. Og i skogen fins et utall andre arter. Her omtales den hvite sjampinjongen, men det meste vil gjelde annen spiselig sopp også.

Holdbarhet

Sjampinjongen holder seg ikke frisk og fin så mye mer enn en uke i kjøleskap. Den tørker ut og blir skrumpete. Ofte blir den også brun, helt eller flekkevis. Ingenting av dette er farlig. Brunfargen skyldes enzymer som reagerer på at soppen har blitt skåret over. 

Dersom soppen skulle bli angrepet av muggsopp, er risikoen stor for at mykotoksiner er spredt i hele soppen. Da må dette individet kastes. Muggsopp spres lett fra sopp til sopp i en pose eller pakning, så sjekk alle nøye.

Oppbevaring

Lagre sjampinjongen i pakningen den kom i eller i en papirpose i kjøleskap på 0 til 4 °C. Hvis du har renset soppen, kan du også ha den i en plastpose, men da risikerer du at det raskere vokser mugg på den.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".