Druer og bær

Bær og druer har botanisk sett lite med hverandre å gjøre. De tilhører helt forskjellige familier. De to mest ettertraktede bærsortene, jordbær og bringebær, tilhører rosefamilien, i likhet med multer. Blåbær og tyttebær er slektninger i lyngfamilien. Selv om de er veldig ulike, oppfører de seg veldig likt på kjøkkenet.

Foto: Colin Eick

Tips

Vasne og triste bær og (i hvert fall steinfrie) druer går i smoothie, grøt og crumbles. Har du kjøpt for mye, og vet du ikke rekker å spise opp alt, frys resten før det blir overmodent.

Holdbarhet

Generelt er druer og bær lite holdbare og tåler støt og lagring veldig dårlig, med særlig ett unntak. Tyttebær inneholder naturlig benzosyre, altså e-stoffet E210, som er et av de mest brukte konserveringsmidlene. Dette er grunnen til at tyttebær holder veldig lenge, både i kjøleskap og på kjøkkenbenken. Det samme gjelder multer, men i mindre grad.

I druer og bær er det såkalt sekundær biotisk aktivitet etter høsting. Det innebærer blant annet at fruktsukkeret omdannes til CO2, vann og energi. Celleveggene brytes ned, og bæret går i oppløsning. Druer og mange bær produserer ikke selv etylengass, men påvirkes av den, slik at denne modningsprosessen vil gå fortere om de ligger ved siden av epler og bananer. Når dette skjer, eller om de har blitt skadet av støt eller liknende, vil de være veldig utsatt for råte og mugg.

Bær eller druer som er rynkete eller svakt misfargede, er ikke farlige å spise, bare litt udelikate. Om misfargingen er tydelig og området er fuktig, brunt og kraftig sammensunket, er forråtningen i gang. Slike bær skal ikke spises. Det samme gjelder om du ser lag av hvit, grønn eller blågrønn mugg. Sjekk resten av druene eller bærene. Alle som er tydelig angrepet av råte eller mugg, skal kastes. Resten kan spises. Sjansen for at farlige mengder mykotoksiner fra muggsopp har spredd seg til de friske bærene er liten, selv om de ligger inntil hverandre.

Oppbevaring

Druer og bær holder seg klart best i kjøleskapet mellom 1 og 4 °C. Sjansen for kjøleskader er minimal, så lenge de ikke kommer under frysepunktet. Druer og blåbær kan holde én til to uker, jordbær og bringebær opptil en uke. På kjøkkenbenken halveres holdbarheten. Imidlertid smaker de best romtemperert, så ta dem ut i god tid før de skal spises.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".