Fersken og plomme

Fersken og plommer er de to mest solgte stenfruktene i Norge. Andre nære slektninger er kirsebær, moreller, mango og aprikos. De har forholdsvis lik evne til lagring, litt avhengig av hvor skjørt skallet blir når frukten er moden. 

Foto: Colin Eick

Tips

Uttørking er kanskje det vanligste problemet med stenfrukt som plommer og fersken. Under modningen slipper vann ut av frukten, og celleveggene ødelegges. Den blir rynkete og udelikat, men på ingen måte farlig å spise.

Om det gir mening å snakke om fruktens egne intensjoner, så er de i alle fall ikke å bli spist av oss mennesker. Frukten skal egentlig bli overmoden og tiltrekke seg et dyr som er såpass stort at det kan sluke frukten hel uten å bry seg om eller tygge i stykker stenen, for så å slippe den fra seg inni en pakke med næringsrik gjødsel på et helt annet sted. Vi er altså frukttyver.

Holdbarhet

Generelt er stenfrukter lite holdbare når de først har blitt modne. Fruktene selv produserer etylengass som fremskynder modningen ytterligere, slik at de raskt blir overmodne. Skallet får lett rifter, og både skallet og strukturen i fruktkjøttet blir ødelagt ved selv moderate støt. Dette gjør fruktene utsatt for råte og mugg. Brune, myke og væskende flekker tyder på bakteriell råte, og muggen kan både være grønn og grålig, med en lysere rand.

Er det tegn på råte eller mugg, skal frukten kastes. Dette spres raskt fra frukt til frukt, så følg med og kast ødelagt frukt så fort som mulig. Om nabofruktene er tydelig angrepet, skal de også kastes. Om de bare har fått et bomullsaktig lag som lett lar seg børste helt vekk, og det ikke er tegn på at råte eller mugg har begynt å vokse seg inn i frukten, kan denne spises. Sjansen for at farlige mengder mykotoksiner fra muggsopp har trengt inn i frukt som ikke er synlig angrepet, er svært liten.

Oppbevaring

1 til 4 °C er best. Frukten holder seg fint i minst en uke, ofte mer, avhengig av hvor moden den er når du legger den inn i kjøleskapet. Pass på at de ikke ligger kaldere enn 0 °C, da kan de bli skadet. Frukten vil modnes raskere på kjøkkenbenken, men vil også tidligere tørke ut og bli angrepet av råte og mugg.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".