Appelsin og annen sitrus

De fire sitrusfruktene vi spiser mest av her til lands, er appelsin, klementin, sitron og lime. De tre første er slektninger i den enorme sitrusfamilien. Tidligere var lime det også, men er nå flyttet til en annen familie. Alle fire har ganske like egenskaper.

Foto: Colin Eick

Tips

Iblant kan det komme grønne flekker i selve det ytterste skallet på appelsin og sitron. Dette skyldes normalt en kjemisk prosess etterfulgt av mekanisk skade mot frukten. Oljekjertler i skallet ødelegger og misfarger friske naboceller. Dette er ikke farlig, men kan fremskynde forråtnelse. Flekkene kan også skyldes at frukten ikke var helt moden ved høsting, og at det er rester av klorofyll i skallet. Uansett, hvis frukten ellers er helt normal inni, er det bare å spise.

Holdbarhet

Skallet beskytter frukten mot angrep fra bakterier og sopp, men stanser ikke uttørking. Vann fordamper, frukten skrumper inn, og celleveggene ødelegges. Frukten får ufrisk farge på skallet. Det hvite laget mellom skallet og fruktkjøttet krymper, og til slutt vil det være lite fruktsaft igjen. Dette er ikke farlig, men det kan oppstå vond bismak og lukt. Sitroner, derimot, kan ofte smake litt søtere og rikere om de får ligge litt, men om fruktkjøttet er brunfarget, har det gått for langt.

All sitrusfrukt er sårbar for kjøleskade. Skallet får brune flekker. Det hvite laget blir brunt, og frukten vil smake bittert og lukte råttent. Jo surere frukten er, jo dårligere tåler den kulde. Appelsin kan klare seg i kjøleskapet, mens sitron og lime klarer seg dårligere. Er kjøleskaden moderat og det bare er snakk om små flekker på skallet, er det helt ufarlig.

Appelsin, klementin og sitron kan mugne, raskest ved temperaturer over 20 °C, og spesielt i tett plast. Det begynner som en flekk av hvit, bomullsaktig mugg og blir senere grønt eller blågrønt. Muggen smitter fra en frukt til neste ved kontakt, så fjern mugne frukter med en gang de er angrepet. Om det bare er et tynt lag med mugg som lett kan tørkes vekk fra skallet, kan du skrelle frukten og sjekke om muggen har vokst seg gjennom det ytterste skallet og inn i det hvite laget. Hvis nei, spis. Hvis ja, kast.

Iblant kan det komme grønne flekker i selve det ytterste skallet på appelsin og sitron. Dette skyldes normalt en kjemisk prosess etterfulgt av mekanisk skade mot frukten. Oljekjertler i skallet ødelegger og misfarger friske naboceller. Dette er ikke farlig, men kan fremskynde forråtnelse. Flekkene kan også skyldes at frukten ikke var helt moden ved høsting, og at det er rester av klorofyll i skallet. Uansett, hvis frukten ellers er helt normal inni, er det bare å spise.

Oppbevaring

Optimalt for appelsiner er mellom 5 og 10 °C, sitroner og lime har det best mellom 10 og 15 °C, mens klementiner tåler romtemperatur ganske fint. Ikke legg for mange i en bolle, da klemmer de på hverandre og mugner fortere.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".