Kiwi

Opprinnelig kommer kiwi fra Kina, selv om ordet i dag nærmest er synonymt med en newzealander. Bortsett fra for oss i Norge da, som først tenker på billigkjeden. Kiwi inneholder masse viktige næringsstoffer, særlig C-vitamin.

Foto: Colin Eick

Tips

Hvis du vil ha kiwien lenge, kan du ha den umoden i kjøleskapet. Den vil fortsatt modnes, men det vil ta ukevis. Bløt kiwi er godt. Så lenge den ikke er råtten eller muggen, kan du ha den i smoothie eller syltetøy.

Holdbarhet

Kiwi høstes mens frukten er umoden og hard og skallet er grønt. Etter hvert som den modnes, blir skallet brunt og fruktkjøttet mykt og søtt. Umoden kiwi kan lagres kaldt i et halvt år, mens helt moden kiwi ikke holder mange dager før den må spises, særlig ikke i romtemperatur og hvis den oppholder seg i nærheten av etylengassproduserende frukt som banan og eple. Du kjenner om den er moden hvis den gir etter for lett trykk.

Overmoden kiwi er nokså ekkelt, men kan fortsatt trygt spises. Tegn på at den er overmoden, er blant annet om skallet er rynkete eller er så mykt at det lett revner, eller om fruktkjøttet er mykt og nesten klissete. Råtten kiwi skal ikke spises. Se etter store mørke flekker i skallet og rennende eller veldig klissete fruktkjøtt. Ser du mugg, skal frukten kastes.

Skallet gir en effektiv beskyttelse mot bakterier og muggsopp, og hindrer uttørking. Men frukten er veldig skjør og tåler slag og støt dårlig. Det fremskynder modningen, men også oksidasjon og forråtnelse. Hvis det bare er snakk om brune flekker i fruktkjøttet, er det ikke farlig og kan skjæres bort.

Oppbevaring

Umoden og hard frukt kan oppbevares i romtemperatur til frukten er moden. Deretter holder den seg best i kjøleskapet på 1 til 4 °C. 

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".