Veileder for kartlegging og tiltak

Kommunene spiller en viktig rolle i arbeidet med å redusere matsvinn i offentlig sektor og bør være gode forbilder for sine matgjester. Denne veilederen er utviklet for å gi råd til ledere, kjøkkenpersonell og pleiepersonell i omsorgssektoren om hvordan de kan redusere matsvinn.

Veilederen er basert på erfaringer fra flere kommuner og kan brukes i alle typer kjøkken og har som formål å hjelpe offentlige virksomheter med å iverksette et systematisk arbeid med å forebygge og redusere matsvinnet. I veilederen finner man to vedlegg; Tiltaksliste og sjekkliste. Tiltakslisten er delt inn i ulike områder, inkludert menyplanlegging, porsjonsplanlegging, fraværsoversikt, innkjøpsrutiner, oppbevaring, matlaging, servering, og håndtering av rester. Sjekklisten er spesifikk for ulike områder, som kjøkkensvinn, serveringssvinn ol. Disse listene gir en praktisk veiledning og hjelp til ansatte for å redusere matsvinn i omsorgssektoren. Ved å følge sjekklisten kan man etablere gode rutiner og ta konkrete skritt mot å redusere matsvinn i ulike stadier av matprosessen, fra innkjøp til oppbevaring, matlaging og servering.