Gourmetmåltider av overskuddsmat

SiO Mat og Drikke drifter omkring 40 spisesteder og kaffebarer i Oslo og Akershus, og var med å etablere KuttMatsvinn2020. Siden 2016 har studentsamskipnaden gjort business av å trylle med rester gjennom KUTT Gourmet som ble etablert i samarbeid med Matvett.

Siden oppstarten av KuttMatsvinn-prosjektet har SiO Mat og Drikke tatt videre grep for å bekjempe matsvinnet på alle sine restauranter med ulike konsepter. Flaggskipet Kutt Gourmet, er en kjempehit blant studentene, og baserer seg på å lage kvalitetslunsj av overskuddsmat fra de andre restaurantene og fra leverandørene, til en rimelig penge.

"Bowl it your way" er et annet konsept som går ut på å la studentene selv plukke sine favorittingredienser. Prisen blir bestemt ut fra vekten på retten. Tidligere fikk man kjøpt en ferdig porsjon til fast pris. Ved å velge type- og mengde mat selv blir det mindre tallerkensvinn når prisbevisste studenter tar akkurat det de skal ha.

Mindre bakervarer til spille

Etter tre år med KuttMatsvinn2020 vet vi at bakervarer er noe serveringsbransjen kaster mye av. Dette ønsket SiO Mat og Drikke å gjøre noe med. På Blinderns eget bakeri, Deiglig Frederikke, har de stort fokus på å tilpasse produksjonen ut fra variasjoner i etterspørselen. Har bakeriet varer til overs, blir dette solgt gjennom konseptet "Afterschool", som lar studentene kjøpe valgfri bakevare og en kopp kaffe til redusert pris. De varene som ikke blir solgt, blir fryst ned og gitt til de som kjøper en rett på KUTT Gourmet.

SiO er sitt ansvar bevisst

Ettersom det er studenter som er kundegruppen til SiO Mat og Drikke, ser de også at de har et ansvar for å bevisstgjøre og inspirere sin målgruppe. Hvert år gjennomfører de to kampanjer med fokus på å bringe kunnskap og tips ut til studentene om hvordan de kan kaste mindre mat. Nylig ble det også laget en film som viser hvordan studentene kan lage pizza av overskuddingredienser.

″Vi serverer mat til en viktig målgruppe og har et ansvar for å gi økt kunnskap og bevisstgjøre studentene gjennom å innføre tiltak som bidrar til redusert fotavtrykk″

Steffen Greff, Adm.dir. SiO Mat og Drikke

SiO Mat og Drikke har gjennom prosjektperioden oppnådd en matsvinnreduksjon på 20-60 % på flere av sine serveringsteder, noe som viser at et tydelig fokus og dedikert arbeid gir resultater.

Gjennomførte tiltak

  • Daglige målinger av matsvinn
  • Eget serveringssted som fokuserer på å lage retter av overskuddsmat
  • Gjennomført kurs med ansatte for å bevisstgjøre og øke kompetansen
  • Inspirasjonsforedrag om hvordan redusere matsvinn hjemme
  • Halv pris på buffet siste 20 minutter av åpningstiden
  • Siste fredag i måneden - KUTT-buffet - fyll en bowl for kr. 55
  • Studentene forsyner seg selv og all mat prises basert på vekt og ikke fast pris
  • Overskudd av bakervarer selges til redusert pris
  • Aktiviteter mot studenter, som grilling av sauekjøtt på Oslo Met