Reduserer matsvinn gjennom teknologiske forbedringer
Norsk Kylling på Orkanger har over tid jobbet systematisk med å redusere matsvinn i produksjonen. Ved hjelp av målrettede investeringer i teknologi og forbedringsarbeid internt i organisasjonen, har de oppnådd betydelige resultater. Tiltakene bidrar til økt utnyttelse av råvaren og bedre ressursforvaltning i hele verdikjeden.

Systematisk forbedringsarbeid
Matsvinn er ett av flere prioriterte forbedringsområder hos Norsk Kylling. I slakteri og foredlingsanlegg jobber syv forbedringsgrupper systematisk med ulike tema, inkludert svinn. Gruppene er tverrfaglige og består av både operatører, ledere, teknikere og kvalitetsingeniører, og arbeidet ledes av en egen forbedringsleder. De tar utgangspunkt i registrerte data, både på kjøtt som kastes og på kjøtt som blir igjen på skrog, bein, brusk og skinn. På den måten kan man identifisere både årsaker til svinn og mulige forbedringstiltak.
Presis skjæring gir mer mat av samme råvare
Ett av tiltakene Norsk Kylling har iverksatt, er å ta i bruk en ny fileteringsmaskin som skjærer ut brystfileten med høyere presisjon enn tidligere. Der den gamle maskinen fulgte en fast mal uavhengig av størrelse og form, benytter den nye teknologien sensorer som analyserer hver enkelt kylling og tilpasser knivføringen. Resultatet er at gjennomsnittlig 8 gram mer kyllingfilet blir hentet ut per slakt.
Gjennom smartere skjæring og ny teknologi får vi 140 tonn mer kyllingkjøtt i året som før gikk til produksjon av biprodukter/dyrefôr, og er et konkret eksempel på hvordan små tekniske justeringer kan redde mer av råvaren og gi store utslag når volumene er høye.
Forbedret karusell gir høyere utbytte
Et annet tiltak er utviklingen av en ny og mer presis karusell for fjerning av lykkebeinet som sitter tett på brystfileten. Tidligere førte denne operasjonen til at deler av fileten fulgte med beinet og ble klassifisert som biprodukt. Den nye løsningen, som er utviklet i samarbeid med en utstyrsleverandør, gjør det mulig å fjerne beinet mer nøyaktig og gir 560 kg mer kyllingfilet hver dag – noe som utgjør 2 800 måltider mer om dagen eller 700 000 i året.
I 2024 resulterte dette i 46 tonn ekstra høyverdig kyllingfilet og for 2025 er helårseffekten beregnet til 70 tonn. Den store forskjellen på den nye karusellen/utbeiningsmaskinen er at den klarer individuell utskjæring av fileten, tilpasset anatomien og størrelsen til hver enkelt fugl. I tillegg til høyere utbytte har den nye karusellen også positiv effekt på arbeidsmiljø og hygiene. Den avgir mindre støy enn tidligere modell og er enklere å rengjøre.

Samarbeid og deling
Norsk Kylling legger vekt på åpenhet i sitt forbedringsarbeid. Selskapet samarbeider tett med leverandører, og har inngått en forsknings- og utviklingsavtale med sin største leverandør av produksjonsteknologi, Meyn.
Dette er et resultat av godt samarbeid med utstyrleverandørene våre, som forskningslab for Meyn. De får testet utstyr hos oss før det blir kommersielt tilgjengelig i markedet.
Fabrikken på Orkanger fungerer også som visningsanlegg og tar imot besøkende fra hele verden. Gjennom teknologi, systematisk arbeid og samarbeid i verdikjeden, har Norsk Kylling vist hvordan matindustrien effektivt kan redusere matsvinn, både konkret og målbart. Ved å stille høye krav til teknologi, hygiene, automatisering og kvalitet gjør dette fabrikken attraktiv for læring fra aktører fra hele verden.