Økt datadeling gir mindre matsvinn
Ett år etter at Standardiseringsutvalget for norsk dagligvarebransje (STAND) vedtok ny standard for økt deling av data, viser resultatene tydelig effekt: Mindre matsvinn, bedre holdbarhet og tettere samarbeid mellom produsent og grossist. Foreløpige funn ble presentert på et webinar i oktober og viser at økt datadeling er et effektivt tiltak for å redusere matsvinn i dagligvaresektoren.
Etter anbefalinger fra Matsvinnutvalget og tidligere kartlegging fra Matvett om behov for tettere samarbeid og mer åpenhet i verdikjeden, ser STAND nå tydelige resultater av økt datadeling mellom aktørene. På webinaret i oktober 2025 presenterte STAND foreløpige resultater etter at den nye standarden for deling av prognoser ble innført høsten 2024. Målet har vært å gjøre verdikjeden mer effektiv, forutsigbar og bærekraftig gjennom felles standarder for datadeling og tydeligere rutiner for samhandling.
Felles standard for mindre matsvinn
Ulik praksis og begrenset tilgang til oppdatert data har lenge vært en barriere for effektiv vareflyt og presise prognoser. Dette har ført til unødvendig overproduksjon, restlager og svinn. Den nye standarden gir alle parter fra produsent, grossist og detaljist tilgang til samme informasjonsgrunnlag, slik at beslutninger tas på mer pålitelige data.
Målet i følge STAND, er at bedre informasjonsflyt skal gi bedre planlegging og mindre matsvinn i alle ledd og oppfordrer nå alle virksomheter til å inngå bilaterale avtaler mellom produsent og grossist for å sikre strukturert og forpliktende samarbeid.
Foreløpige resultater: Svinnreduksjon og bedre dialog
Allerede etter ett år ser flere aktører klare forbedringer:
- ASKO har etablert jevnlige møter og et system som sammenligner forventede og faktiske innkjøpsordrer. I samarbeid med leverandørene analyseres nå avvikene, noe som har bidratt til en reduksjon i økonomisk svinn for flere leverandører på 16 % siden 2024.
- Haugen-Gruppen har oppnådd en reduksjon på 24 %, og fremhever tettere samarbeid og deling av prognoser som en nøkkelfaktor.
- Den Stolte Hane opplever også lavere svinn og bedre holdbarhet på produktene.
- Coop har utviklet en ny frontend i Tradesolution-portalen som gjør det enklere å dele og følge opp data i sanntid.
Neste steg: Kartlegging og teknologiske løsninger
STAND fortsetter å rulle ut løsningen i 2026 og skal også kartlegge hvordan endringer i produktenes holdbarhet påvirker både svinn og servicegrad. Samtidig jobbes det med nye tekniske løsninger, som API-er, slik at leverandører lettere kan koble seg direkte på grossistenes systemer.
″Korrekte ordrebekreftelser er helt avgjørende, fordi de henger tett sammen med prognosene.″Fredrik Notland, ASKO
Det er tydelig at økt datadeling ikke bare handler om teknologi, men om samarbeid, tillit og vilje til endring. De foreløpige resultatene viser at når hele verdikjeden spiller på lag, får både miljøet og økonomien gevinstene.
Fakta om "Standard før økt datadeling"
Standarden definerer format og utvekslingsfrekvens for innkjøpsprognoser fra grossist til leverandør i dagligvarebransjen. Formålet er å legge til rette for en mer effektiv og bærekraftig verdikjede, helt ut til forbruker.
Utstrakt bruk av prognosedeling skal bidra til betydelig reduksjon av matsvinn, effektivisering av vare- og informasjonsflyten i bransjen og kontinuerlig forbedring gjennom utveksling av definerte KPI-er og strukturert bilateral dialog.
Målet er å gi bedre styringssignaler som legger til rette for mer presis til produksjon, som igjen gir riktigere innkjøp, bedre holdbarhet til forbruker og redusert matsvinn. For å sikre varer i posisjon når forbruker ønsker det, vil det kunne medføre endringer i produksjonsplaner. Behovet vil belyses gjennom delte prognoser og leverandørdialog.
Hovedelementer i standarden
Standarden omfatter følgende:
- Bakgrunn og formål
- Omfang
- Utvekslingsformat og -frekvens
- Beskrivelse av definerte nøkkeltall for å sikre kontinuerlig forbedring
- Anbefaling om strukturert, regelmessig bilateral dialog
Les mer om standarden her.