Nores med beste praksis for gjennomføring av matmesse

Det er veldig inspirerende å se hvordan Nores har tatt tak i utfordringene med matsvinn da Noresdagene ble gjennomført på Telenor Arena i april. Dette er beste praksis satt i system, og viser tydelig hvordan man effektivt kan integrere bærekraftige tiltak samtidig som man bidrar til å hjelpe dem som trenger det mest. 645 kilo mat ble donert til Frelsesarmeen og utgjør en donasjonsprosent på 96,7 prosent.

Matreddere på Nores-dagene. Fra venstre; Iver Alexander Hansen Standnes fra Frelsesarmeen, Malin Oredsson Bech fra Nores, Marie Kleppe fra Matvett, Petter Overaa og Ole Magnus Brevik fra Frelsesarmeen.

For å gjennomføre arrangementer med minst mulig matsvinn kreves en helhetlig tilnærming og samarbeid med alle involverte aktører. Dette var Nores innkjøpsorganisasjon bevisst på, og de involverte alle aktørene på forhånd og underveis samtidig som de la til rette for å sikre at maten som ellers ville blitt kastet, ble donert videre. Dette gjorde de ved å avsette et fast område med kjøleskap og ha en plan for hvordan maten skulle håndteres og distribueres.

Stort fokus på opplæring av utstillere

En viktig del av initiativet var også Nores sitt fokus på opplæring og bevisstgjøring av utstillerne. Matvetts matsvinnkurs ble sendt til alle og gjorde gjennomført kurs til et kriterium for å vinne årets beste stand. Nesten 90 prosent av alle matutstillerne tok kurset, noe som bidro til å øke kunnskapen og bevisstheten blant utstillerne, og var en viktig faktor for å oppnå så gode resultater i kampen mot matsvinn.

″VI er godt fornøyd med gjennomføringen av Nores-dagene med minst mulig matsvinn som viktig fokusområde for alle deler av arrangementet. Vi er imponert over hvordan leverandørene har tatt utfordringen med å kurse de som skulle stå på stand og tenke kreativt på tiltak for å fremme god ressursutnyttelse. Hele 90 prosent av matleverandørene hadde tatt "Bærekraftig messe-kurset" i forkant av messen. Det er fantastisk, og med 96,7 donasjonsprosent fra maten som var igjen, viser dette at leverandørene tar reduksjon av matsvinn på alvor.″

Malin Bech, Markedsansvarlig i Nores

Utstillerne lot seg også inspirere og flere hadde god ressursutnyttelse som tema på standen, blant annet ASKO Servering som via merkevareleverandører viste frem hvordan rester kan gjenbrukes til fullverdige produkter.

På standen til ASKO Servering viste Ask frem burgere som ar laget av skalker fra deres pølsesortiment.

Bærekraftig messemodell som rettesnor

Denne beste praksisen viser at det er mulig å gjennomføre store arrangementer uten å generere matsvinn. Modellen som Matvett har utviklet, basert på erfaringene fra Noresdagene og andre messer, kan være en rettesnor for fremtidige arrangementer. Noresdagene har vist at det ikke bare er mulig, men også viktig å integrere bærekraftige tiltak i store arrangementer og bør være en inspirasjon for andre, og en påminnelse om at små endringer kan ha stor effekt for å kutte kostnader, ta vare på miljøet og hjelpe de som trenger det mest.

Du finner modellen nedenfor.

Matvetts bærekraftige messemodell

  1. Baerekraftig matmesse Beste praksis 2024