Hvordan redusere matsvinn med riktig holdbarhetsmerking?
Norske matprodusenter skal få bedre hjelp til å sette optimal holdbarhet på matvarer. FastHold er et nytt forskningsprosjekt, initiert av Matvett og ledet av Nofima. Målet er å finne ut hvordan dagens praksis kan forbedres, slik at mindre mat går til spille.

Hvert år kastes store mengder mat i Norge, fordi holdbarhetsdatoen er utløpt, selv om maten ofte fortsatt er trygg å spise. Dette bidrar blant annet til at Norge ligger bak målet om å halvere matsvinnet innen 2030. Nå vil Nofima, sammen med Matvett og NIBIO, undersøke hvordan norske matprodusenter fastsetter holdbarhetsdato, og om bedre veiledning kan redusere unødvendig matsvinn.
Ulike regler i ulike land
En undersøkelse viser at praksis for fastsettelse av holdbarhetsdato varierer mellom de nordiske landene. Prosjektet skal derfor også sammenligne veiledningsmateriell fra Mattilsynet og tilsvarende myndigheter i andre land. Gjennom spørreundersøkelser og intervjuer med matprodusenter skal forskerne finne ut hvor skoen trykker – og hva som kan gjøres bedre.
Holdbarhetsdato bidrar til unødvendig matsvinn
Prosjektet skal gi ny innsikt om hvordan holdbarhetsdatoer fastsettes og hvordan datomerking påvirker matsvinn. Neste steg er å legge til rette for at matbransjen kan ta grep for å redusere matsvinn og klimafotavtrykk. Forskerne skal derfor gjennomføre en web-basert spørreundersøkelse blant norske matprodusenter. Resultatene vil deles med hele matbransjen og myndighetene, og danne grunnlag for videre tiltak og forskning.
″Vi vet at usikkerhet rundt holdbarhetsdato ofte fører til at forbrukere kaster mat unødvendig. Med dette prosjektet ønsker vi å finne ut hvordan praksisen kan forbedres, slik at både matprodusenter og forbrukere får bedre forutsetninger for å redusere svinnet. Dersom du og din bedrift ønsker å delta her, så ta gjerne kontakt.″Anlaug Ådland Hansen, forsker i Nofima og prosjektleder for FastHold
Fakta om prosjektet
Prosjektets fulle navn er Fastsettelse av holdbarhet og betydning for matsvinn – hvordan fastsetter ulike matprodusenter holdbarheten? Matvett og NIBIO er sentrale samarbeidspartnere, i samarbeid med NHO Mat og Drikke. Prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA), og starter våren 2025 og avsluttes høsten 2026. Mattilsynet vil bidra som rådgiver innen regelverk og veiledning.
Jobber du med kvalitet for kjølevarer i din bedrift – delta i undersøkelsen: https://nofima.eyeqsoft.com/eq/r1/zmo2c