Effektive tiltak gir resultater

I forbindelse med konferansen om matsvinn som partene i Bransjeavtalen arrangerte i desember 2021, laget Matvett en film som viser et utvalg av ulike tiltak som tilsluttede bedrifter har innført de siste årene og som gjør Norge til et foregangsland når det gjelder å kutte matsvinn.

Oversikt over alle ledd som er inkludert i Bransjeavtalen. Ill; Konsis Grafisk

107 bedrifter har per nå tilsluttet seg Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn og hvert år rapporterer de inn matsvinndata og gjennomførte tiltak til NORSUS/Matvett. I tillegg gjennomfører Matvett årlig to digitale kampanjer for å synliggjøre beste praksis og oppfordre bedriftene til å dele gode eksempler fra arbeidet med å kutte matsvinn i egen virksomhet og hvordan de legger til rette for at forbrukerne skal kaste mindre mat.

Mange veier til målet

Det er mange ulike tiltak som bidrar til mindre matsvinn for hver enkelt virksomhet, for det systemiske arbeidet om best mulig ressursutnyttelse og for å sikre at matvarene blir spist. Vi har gruppert tiltakene som vises i filmen nedenfor i følgende kategorier:

  • Forbedret holdbarhet
  • Supplerende holdbarhetsmerking
  • Innovasjon og teknologi
  • Emballasjeoptimering
  • Nedprising av varer med kort holdbarhet
  • Ressursutnyttelse
  • Bransjekommunikasjon
  • Forbrukerkommunikasjon
  • Alternative salgskanaler
  • Donasjon
  • Tiltak i serveringsbransjen