Vi glemmer bort flere tusen tonn mat hvert år

Norske husholdninger kaster over 200 000 tonn mat i året ­og den vanligste årsaken er at vi glemmer den i kjøleskapet eller andre steder. Men om hukommelsen er problemet, kan det kanskje også være løsningen? Kan vi trene opp kjøleskapshukommelsen vår og på den måten redusere matsvinn?

Joda, vi burde organisere kjøleskapet, planlegge ukemenyen og skrive handlelister, men ingen er perfekte. Så hva annet kan vi gjøre for å unngå at vi handler inn masse mat «for sikkerhets skyld» som i neste runde havner i søpla? Vi har fått noen tips av hjerneforsker, lege og forfatteren bak bestselgeren “Hjernen er stjernen” (2016), “Hjernetrening” (2018) og “Hjernedagboka” (2020) Kaja Nordengen.

Kaja Nordengen, hjerneforsker, lege og forfatter. Foto: Sturlason
″Å bare se inn i kjøleskapet uten å bruke hukommelsesteknikker, altså uten å avlaste arbeidshukommelsen med langtidshukommelse, blir som Kims lek. Vi klarer ikke å holde mer enn åtte ting i arbeidshukommelsen samtidig. Å bruke arbeidshukommelsen slik er dessuten veldig krevende for hjernen vår. I tillegg kommer alle distraksjonene fra du ser inn i kjøleskapet til du står i butikken″

Kaja Nordengen

Hun har skrevet en hel bok om hjernetrening, så vi spurte om det er noen teknikker vi kan bruke for å huske hva vi har hjemme i kjøleskapet.

Det kan hjelpe å avlaste hukommelsen - såkalt chunking, gruppering av varene. Man lager seg et system i kjøleskapet slik at man alltid har alle syltetøyglassene på samme sted, melken på samme sted, leverposteien på samme sted osv. Da slipper man å måtte huske leverpostei mange ganger, og kan kjapt se at man har nok eller at plassen der yoghurten står er tom, forteller hun.

Du kan bruke kjøleskapkartet til å lage et system. Det er nemlig ulike kjølesoner i et kjøleskap og oppbevaring har veldig mye å si, men det aller viktigste er at systemet funker for deg. Så om du kaster mindre gulrøtter ved å ha de i døren hvor du ser de, så burde du kanskje gjøre det.

Et annet tips er loci-metoden. I hjernen vår er stedsorientering og hukommelse veldig nært knyttet, og det kan vi benytte oss av. Med denne metoden lager vi oss en reiserute med ulike steder og plasserer det vi skal huske disse stedene. Jo mer levende du greier å gjøre det, jo enklere er det å huske.

Det er altså flere metoder for å avlaste arbeidshukommelsen og trene opp kjøleskapshukommelsen, men det aller viktigste er å sjekke kjøleskapet før du handler, forteller Kaja.

Selv om det finnes flere teknikker som gjør det lettere å huske hva man har i kjøleskapet er det aller viktigste å sjekke. Vi kan ikke huske det vi aldri har sjekket.

Vi er enige og tenker at det er et fint sted å starte.

Matsvinn i norske hjem

  • Vi kaster ca. 40 kg mat hver i året. Det er 6 prosent mindre enn for fire år siden

  • Norske husstander står for 48 % av det totale registrerte matsvinnet. Landbruket, sjømatindustrien, matindustri, dagligvare og servering utgjør til sammen de resterende 57 %

  • Det er beregnet at husholdningene alene kastet 216 000 tonn i 2020, som tilsvarer 803 100 tonn CO2-ekv

  • Det vi kaster mest av er middagsrester (31 %), brød og frukt og grønnsaker (22 %).

  • 27 % oppgir at den viktigste grunnen til at de kaster mat er fordi de har glemt den i kjøleskapet eller et annet sted.

Tallene er hentet fra kartleggingen av matsvinn i husholdningene som NORSUS har gjort på vegne av Matvett.

Følg oss på Instagram og Facebook for å lære mer om matsvinn og hvordan du kan redusere ditt.