Kjenn ditt kjøleskap

For å unngå matsvinn er det viktig å ta godt vare på den maten du kjøper. Kjøleskapet er et viktig verktøy, men det er noen grunnregler som må følges for at det skal fungere optimalt.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet

Riktig temperatur i kjøleskapet har stor betydning for holdbarheten på mat som bør oppbevares kaldt. Denne bør holde mellom 2 og 4 grader. Ferskt svinekjøtt, for eksempel, holder seg i åtte dager dersom temperaturen er 2,5 grader, men blir dårlig etter bare tre hvis det er 5 grader varmere i skapet. Fersk fisk får opptil dobbel holdbarhet ved å bli oppbevart ned mot null grader, viser forskning fra Nofima.

Det kan være lurt å legge inn et synlig termometer for å finne ut hva du skal stille inn kuldeindikatoren på. Dette henger selvfølgelig sammen med hvor fullt kjøleskapet er.

Hold god orden

God orden og hygiene i kjøleskapet kan spare husholdningen for mye matsvinn, og mye penger. Plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst, da det som regel er kaldest der. Bli kjent med de ulike kuldesonene i ditt kjøleskap. Dette står sannsynligvis forklart i bruksanvisningen. Moderne kjøleskap er avanserte og designet spesielt for å tilpasse sonene til hvordan de ulike matvarene oppbevares best. Sett den eldste rømmen forrest i kjøleskapet og ha en egen skuff eller hylle til for eksempel pålegg.

Sørg for rask nedkjøling av mat

Det er lurt å handle mat som siste post på programmet, og husk å få maten raskt i kjøleskapet når du kommer hjem. En del nye skap har egne innstillinger for rask nedkjøling, og det er spesielt nyttig i sommervarmen. Ikke la melk og pålegg stå lenge ute. Forsyn deg med det du skal ha og sett maten tilbake i kjøleskapet.

Pakk inn matrester

Det er viktig å pakke inn rester fra måltidene og uemballert mat i tette bokser med lokk. På den måten vil ikke maten “forurense” klimaet i kjøleskapet og ta smak fra eller tørke ut annen mat. Ekstra viktig er det å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat. Skriv på resten hva du skal bruke den til.

Ikke sett varm mat rett i kjøleskapet

Da vil temperaturen stige og kondensen gi gode vekstmuligheter for bakterier. Har du rester til overs som du ønsker å oppbevare, skal disse avkjøles før de settes i kjøleskapet. Men husk samtidig at langsom avkjøling også kan øke faren for oppblomstring av bakterier. Derfor bør du avkjøle maten raskt ved å sette gryten i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god sirkulasjon av luft. Hvis du er usikker på hvordan du skal lagre maten din, kan du enten se på hvordan maten er oppbevart i butikken eller lese informasjonen på emballasjen.

Her finner du et kjøleskapskart med gode tips til riktig oppbevaring som du kan skrive ut og henge på veggen til inspirasjon.