Matvett-tips i ferien

Sommeren står for tur og enten vi skal feriere på hytta, i båt, på hotell, i telt eller hjemme er mat og måltider en viktig del av ferien. Vi kjøper og lager ofte mer og annerledes mat på ferie enn vi gjør i hverdagen. I denne saken får du noen tips til hvordan du tar best vare på maten, uansett hvor du er.

På ferie som i hverdagen er det viktig å legge en plan for måltidene, hva passer sammen og kan benyttes i flere retter i løpet av noen dager. Dette gjelder særlig frukt og grønt og ferske kjøtt- og fiskeprodukter. Husk å spise deg ut av kjøleskapet før du drar på ferie eller frys og gi bort mat du ikke kan ta med deg.

Forhåpentligvis skinner solen der vi er og temperaturen er høyere enn ellers i året. Det krever at vi er mer nøye på hvordan vi oppbevarer maten vår, særlig hvis det er langt fra butikken til der vi oppholder oss og hvis vi har begrenset med kjøle- og frysekapasitet. Tenk over hva som ikke behøver å stå kjølt. Kan for eksempel drikkevarene settes i en kjeller eller i en bøtte med kaldt vann slik at du får plass til det som bør stå kaldt? Ha helst maks 4 grader i kjøleskapet. Hvis du investerer i en kjølebag og et par kjøleelementer kan du frakte maten trygt og kaldt hjem fra butikken eller ta med på tur og reise mellom feriesteder. Husk at tørrvarer og hermetikk har lang holdbarhet og når du rydder i matskapene på hytta eller hjemme kan det meste brukes selv om det har gått ut på dato. Her finner du en oversikt over holdbarheten til ulike tørrvarer.

Under finner du ulike tips avhengig av hvor du er og hvilken rolle du har i matserveringen:

Tre tips til folk på hytte, båt og bobilferie:

1. Planlegg innkjøpene! Tenk på hva du har av kjølemuligheter før du gir etter for alle fristelsene i butikken.

2. Unngå hamstring! Selv om det er langt til butikken, er det ikke verdt å kjøpe inn frukt og grønt som blir liggende i varme vinduskarmer eller bakevarer som tørker i en skuff.

3. Legg inn en egen dag til restefest. Når vi koser oss ekstra med god mat og har gjester på besøk, blir vi også gjerne sittende igjen med mye mat. Disk opp med gårsdagens middag til lunsj eller lag en restebuffet.

Sjekk her for brukopptips til de matvarene vi kaster mest.

Tre tips til hyttegjesten:

1. Spør før du kjøper matgaver! Det er hyggelig å ta med noe til vertskapet, men trist hvis det blir stående urørt i skapet. Spør hva de trenger før du handler noe som senere kan havne i matavfallet.

2. Si ja til rester! Vær med å spise opp gårsdagens rester før du ønsker deg noe nytt

3. Vær en matnyttig kjøkkenhjelp! Det er alltid hyggelig med gjester som vil bidra på kjøkkenet. Rydd bort maten før du tar oppvasken, så varer den lenger.

Tre tips til hotell- og restaurantgjesten:

1. Gå en runde rundt buffeten og planlegg måltidet. Hva passer sammen og hva bør jeg spise først? Det er lett å bli revet med når du ser alt den gode maten, men hoteller og restauranter kaster mye mat etter folk som ikke klarer å spise opp. Forsyn deg heller flere ganger.

2. Smak først! Er du usikker på om du liker maten, kan du forsyne deg litt først, og heller ta mer.

3. Be om Goodiebag. Det er aldri flaut å be om å få med det du ikke har spist opp hjem eller ut på tur om du bor på hotell.