Brukopp-kalender for frukt og grønt
Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, enten fordi vi kjøper for mye, oppbevarer den feil eller ikke vet hvordan vi skal bruke råvarer som ikke er ferske lenger. Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen. Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig.

Sammen med nettverket vårt som jobber med å kutte matsvinn i Norge, har vi laget en brukopp-kalender for frukt og grønt for åinspirere alle til å ta bedre vare på disse fantastiske råvarene som enten dyrkes av dedikerte bønder landet over eller har reist langt for å komme til vårt kjøkken. Last ned kalenderen, skriv den ut og ha den tilgjengelig når du lurer på hva du skal gjøre med slappe grønnsaker, epler med flekker eller brune bananer.
Du finner gode råd og tips om holdbarhet, oppbevaring og gjenbruk for mange andre frukt og grønnsaker i Brukopp-leksikonet vårt. Tekstene i kalenderen er blant annet inspirert av "Kunsten å ikke kaste mat", frukt.no og hele nettverket som jobber med å halvere matsvinnet i Norge. Nedenfor får du noen flere tips. Husk at all mat har en verdi og fortjener å bli spist.
Her kan du laste ned Brukopp-kalenderen
Tips til å ta vare på frukt og grønt
- Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen
- Få oversikt over hvordan du best oppbevarer ulike frukt og grønnsaker. Se frukt.no
- Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig
- Brune bananer og annen moden frukt kan du ha i smoothie eller bakst
- Bløte tomater og slappe grønnsaker kan du ha i saus, suppe eller gryte
- Gi salat og andre slappe grønnsaker et langt isbad så kvikner de til
- Legg en boks i fryseren der du kan samle grønnsaksrester til gryter og supper og frukt til smoothie eller baking
- Skall og annet diverse avkutt (banan, eple, kålstilker) er fint å legge i vann og bruke som næring til inneplanter eller ute i hagen.