Hvordan kaste mindre mat?

Kaster du mye mat og lurer på hvordan du kan bli flinkere? Det viktigste du kan gjøre er å planlegge innkjøp og ha god oversikt i kjøleskapet. Det er også lurt å innføre en fast "Bruk opp"- eller ryddedag, der du spiser opp rester fra måltider og av råvarer, eventuelt fryser mat du ser du ikke får spist før den blir dårlig.

Vi kaster mest måltidsrester, brød og frukt og grønt. Her følger noen tips til hvordan du enkelt kan kaste mindre. Og husk at all mat har en verdi og fortjener å bli spist.

Tips til å kaste mindre måltidsrester:

  • Få oversikt over hvem som kommer til middag og porsjoner riktig mengde mat eller lag så mye at det holder til en middag til
  • Dette er stort sett mat vi enkelt kan kjøle ned, legge i tette bokser i kjøleskapet eller fryser og få god bruk for dagen etter, enten i matpakken eller som deler av et nytt middagsmåltid
  • Skriv på boksene hva maten skal brukes til og dato for når den ev. fryses ned
  • Forsyn dere flere ganger. Det er enklere å ta vare på rester fra gryter enn fra tallerkenene
  • Prioriter å rydde bort maten før du tar oppvasken, særlig når du har gjester – da kaster vi ofte mer mat, både fordi vi er redde for ikke å ha nok og fordi vi lar maten bli stående for lenge ute

Tips til å kaste mindre brød:

  • Finn ut hva slags brød familiemedlemmene liker og kjøp små brød hvis smaken er sprikende
  • Frys halve brød eller hele brød i skiver så har du mer kontroll
  • Gi brødet nytt liv med litt vann på skorpen og et par minutter i en varm ovn
  • Tørt brød kan du bruke til krutonger, arme riddere, brødpudding eller ha det rett i suppen

Tips til å kaste mindre frukt og grønt:

  • Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen
  • Få oversikt over hvordan du best oppbevarer ulike frukt og grønnsaker. Se frukt.no
  • Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig
  • Brune bananer og annen moden frukt kan du ha i smoothie eller bakst
  • Bløte tomater og slappe grønnsaker kan du ha i saus, suppe eller gryte
  • Gi salat og andre slappe grønnsaker et langt isbad så kvikner de til
  • Legg en boks i fryseren der du kan samle grønnsaksrester til gryter og supper og frukt til smoothie eller baking

Tips til å kaste mindre meierivarer:

  • Best før betyr ofte god etter. Du blir ikke syk av å se, lukte og smake på meierivarer som har gått ut på dato. Vanligvis holder disse varene mye lenger og alle er merket med "best før".
  • Hvis rømmen eller fløten først har blitt litt sur, putt den i en vaffelrøre eller lag pannekaker
  • Meierivarer kan fryses hvis du ser at du har kjøpt mer enn du klarer å bruke opp

Ta en titt på "Bruk opp"-leksikonet vårt for å sjekke holdbarhet og riktig oppbevaring samt alternativ utnyttelse når maten ikke lenger er helt fersk; Brukopp-leksikon