Påskestek marinert i appelsin

Lammestek er obligatorisk for mange på påskeaften. Bruk de appelsinene du ikke har fått spist på tur i løpet av uken og sett en spiss på lammemarinaden og grønnsakene som følger med. Selv når det er ferietid er det viktig å ta vare på restene og ikke kaste dem. Masse inspirasjon å hente her på matvett.no. God påske!

Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 1.2 kg utbenet surret lammestek
  • Frisk rosmarin og basilikum
  • 1 appelsin
  • Marinade:
  • 6 ss olivenolje
  • 6 fedd hvitløk
  • 1 appelsin, saft av
  • Grovmalt pepper
  • 1 laurbærblad
  • frisk basilikum
  • Grønnsaker:
  • 18 svisker uten sten
  • 6 poteter
  • 4 løk
  • ½ appelsin
  • Frisk timian
  • Salt
  • Grovmalt pepper
  • 3 skiver olivenolje
  • Portvinssaus:
  • 3 sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 3 dl portvin
  • 8 dl brun kraft
  • 200 g smør
  • Salt og pepper
  • 2 ts maisenna
  • Lag 16 små hull med en spiss kniv i lammesteken og fyll hullene med frisk rosmarin.
  • Del en appelsin i skiver og legg under surringene på steken sammen med litt basilikum.
  • Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, saften av 1 appelsin, grovmalt pepper og knust laurbærblad.
  • Gni steken inn med marinaden og legg i en frysepose, hell ev. over resten av marinaden.
  • Legg steken kaldt til neste dag.
  • 2, 5 time før steken skal serveres tar du steken ut av kjøleskapet og lar den ligge til temperering i halvannen til to timer.
  • Stikk et steketermometer inn i steken, legg den i en liten langpanne og sett i forvarmet stekeovn, 250 °C.
  • Stek i 15 min, senk temperaturen til 200 °C og stek i 35- 40 min, til steketermometeret viser 60 °C.
  • Ta steken ut av stekeovnen og pakk den i aluminiumsfolie.
  • Rull den deretter inn i et tykt badehåndkle og la den «hvile» på et lunt sted i 2- 3 timer.
  • Legg sviskene i bløt i litt vann.
  • Vask og del potetene i båter og skrell og del løk i båter.
  • Del appelsinen i skiver og så i små trekanter (behold skallet på).
  • Bland grønnsakene med frisk basilikum, salt, pepper og olivenolje i et ildfast fat og stek i stekeovn ved 200 °C i 45-50 min til potetene er gylne og gjennomkokte.

Portvinsaus:

  • Finhakk sjalottløk og surr den myk og blank i smør.
  • Hell på portvin og kok inn til sirupkonsistens.
  • Tilsett brun kraft og kok inn til det gjenstår ca. 6 dl.
  • Visp inn smør i biter over svak varme, sausen bør ikke koke.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Sil sausen.
  • For en magrere saus, kan sausen ev. jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Tips: Hvis du ønsker en mer kremet saus, kan du erstatte portvinen med kjøttkraft og smøret med fløte eller crème fraîche.

Oppskriften er fra klikk.no