Elgkarbonader med poteter fra i går
Vi trenger noe varmt og smakfullt i tussmørket, og vi trenger å spise opp rester fra uken som har gått før helgen setter inn. I denne retten får du både brukt opp daggammelt brød og kokte poteter, og kvern gjerne biter av kjøtt du har til overs. Det gjør ikke noe å blande forskjellige typer kjøtt.
Ingredienser
- 800 g elgkjøttdeig eller annet kvernet kjøtt
- ½ rødløk
- ½ ts muskat
- ½ ts ingefær(tørket)
- 4 ss rømme
- 2 ts salt
- 3 skiver brød, helst lyst
- 2 skiver bacon
- Poteter:
- 8 ferdigkokte poteter
- God olje til steking
- ½ rød chili, finhakket
- ½ lime
- Bladpersille eller andre urter
- Saus:
- 2 sjalottløk eller 1 vanlig løk, i små båter
- ½ sjysauspose
- 1 dl vann
- 1 ss soyasaus
- Ertepuré:
- 200 g erter, frosne
- 4 ss smør
- salt og nykvernet pepper
- Legg brødskivene i vann i noen minutter. Klem ut vannet med hånda og ha massen over i en bolle. Finhakk løken og ha den i bollen sammen med kjøttdeigen, muskat, ingefær, rømme og salt. Bland godt og sett i kjøleskapet mens du gjør klar det andre.
- Poteter: Finhakk chili og fres i olje i pannen før du tilsetter de kokte potetene delt i båter. Stek dem forsiktig til de er gjennomvarme og skvis over litt lime og smak til med salt og pepper. Dryss over persille eller andre urter ved servering.
- Karbonadene: Form fire karbonader. Stek baconet sprøtt i en stekepanne på middels varme. Ta ut baconet og ha i litt smør. Stek karbonadene i tre, fire minutter på hver side.
- Saus: Stek løken gyllen i baconfett og smør. Rør inn sjypulver og vann og la det småputre litt. Tilsett soyasus og ha i hakket bacon.
- Ertepuré: Kok opp frosne erter i saltet vann og sil av. Kjør ertene med stavmikser og smør. Smak til med salt.