Sauser, pureer og pesto

Det fins en rekke sauser som likner på tacosaus, tomatpuré, pesto og andre kryddersauser, som alle har det til felles at de har svært god holdbarhet i uåpnet tilstand, men holder seg dårlig etter at du har åpnet dem.

Foto: Colin Eick

Tips

Pestoglass kan du fylle opp med olje slik at den dekker pestoen helt. Da kan du forlenge levetiden med mange uker. Du kan gjøre det samme med tomatpuré, men følg nøye med fordi den lettere går i oppløsning og flyter opp til overflaten, der den kan mugne. Ikke la tacosausen stå på spisebordet gjennom hele gullrekka. Det forkorter levetiden, om det skulle være noe igjen av den. 

Holdbarhet

Alle disse produktene er hermetisert slik at det er vakuum og minimalt med oksygen som muggsopp og mange bakterier trenger for å være i skadelig aktivitet. Dessuten er flere av produktene, slik som tacosaus og tomatpuré, varmebehandlet. Pesto er tilsatt salt og inneholder såpass mye olje at mikroorganismer vil trives svært dårlig.

Alt dette endrer seg brått idet glasset åpnes. Som regel vil det stå på glasset at holdbarheten etter åpning er alt fra tre–fire dager til en ukes tid. Ved tilgang på luft og en sikker tilførsel av nye mikroorganismer fra deg og kjøkkenet ditt, vil det være spesielt stor risiko for muggangrep. Dette kan du enkelt se. Mugner slik mat, skal du kaste hele glasset. Om du ikke ser mugg og innholdet lukter normalt, er det bare å spise.

Oppbevaring

Uåpnet kan glasset stå i romtemperatur, åpnet skal det stå i kjøleskapet.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".