Makrell i tomat

Det nokså særnorske pålegget makrell i tomat er både elsket og hatet – elsket blant annet for det høye innholdet av næring og den praktiske og holdbare emballasjen; og hatet særlig hvis noen har åpnet en boks, forsynt seg med halvparten og latt resten stå åpent i kjøleskapet litt for lenge …

Foto: Colin Eick

Holdbarhet

Siden makrellen er en sesongfisk som fiskes i store mengder, blir en stor del konservert i form av folkefavoritten makrell i tomat. Fisken fryses etter fangst, tines opp og blandes med tomatsausen før den hermetiseres på boks, vanligvis på over 100 °C i rundt en time. Dette tar livet av så godt som alt av mikroorganismer, og gir boksen ekstremt god holdbarhet. Du kan som regel spise innholdet flere år etter at boksen har gått ut på dato.

Så fort du åpner boksen, sier det seg selv at holdbarheten blir dramatisk forkortet. Nå slipper luft, bakterier og muggsopp til, og det lett bedervelige fiskekjøttet vil ikke holde seg mer enn noen dager. Kjenn etter om innholdet lukter friskt og normalt. Kjennes det påfallende surt, eller du kan se mugg, skal alt kastes. Det er best å dekke til med plast, også med tanke på de andre matvarene i kjøleskapet, men det gjør ingenting om fisken blir litt tørr i kantene.

Det samme gjelder for all annen mat som er hermetisert på boks. Produsenter av boksemat er underlagt strenge regler, og blant annet skal boksene kles på innsiden med et belegg som hindrer at maten reagerer med metaller i boksene.

Oppbevaring

Uåpnet boks kan stå i romtemperatur, åpnet boks må stå tildekket i kjøleskap på under 4 °C.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".