Sylteagurk

Det fins de som hater sylteagurk, men de fleste av oss elsker den. Som obligatorisk tilbehør på burgeren eller biff tartar eller som garnityr på brødskiva med leverpostei. Stor agurk syltes i skiver, mens de små, cornichons, som regel syltes hele og med surere og sterkere lake.

Foto: Colin Eick

Holdbarhet

Agurk, og grønnsaker generelt, syltes på en annen måte enn bær. Som regel kokes ikke agurken, bare laken, eventuelt sammen med smaksforsterkere som sennepsfrø, pepper og krydder. Laken består av en blanding av sukker og eddik, og har såpass lav pH, gjerne rundt 4, at bakterier og sopp generelt sett ikke vil trives. Under tett lokk oppstår vakuum inne i glasset etter hvert som laken kjøles ned.

Uten tilgang på oksygen, og i svært sure omgivelser, vil ikke muggsoppen eller de fleste bakterier formere seg eller produsere farlige sporer eller giftstoffer. Derfor holder et uåpnet glass med sylteagurk seg i månedsvis, også lenge etter datomerkingen. På grunn av den sure eddiken vil sylteagurk også holde seg godt etter at glasset åpnes. Det er liten sjanse for bakterieinfeksjon. Det du skal se etter, er mugg. I så fall skal du kaste hele glasset. Dette vil ta flere måneder, og som regel har du spist opp glasset innen den tid. Jo mer glasset står ute i romtemperatur, og jo mer du roter rundt nedi laken med bestikk som ikke er helt rent, jo kortere vil sylteagurken holde seg.

Oppbevaring

Uåpnede glass kan stå i romtemperatur, mens åpnede glass skal stå kaldt i kjøleskap.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".