Nytt år, nye matvettvaner

La 2024 bli året der du endrer vaner for å sikre at maten du kjøper og lager blir spist opp. Det finnes mange enkle grep du kan ta for å ha kontroll på handlevaner, planlegging av måltider, riktig oppbevaring og sørge for å inkludere resten av husholdningen i hvordan dere best tar vare på maten. Gjør dette til et inspirerende prosjekt enten du bor alene eller ved å involvere de du deler kjøkken med.

Det er mye penger å spare på å ikke kaste mat samtidig som du bidrar til å ta vare på kloden vår. Sjekk ut hvor mye du kan spare ved å ta testen "Hvilken matkastetype er du" på forsiden av matvett.no eller sjekk ut sparetipsene våre her

Nedenfor finner du noen enkle kjøreregler som skal hjelpe dere på veien til nullmatsvinn. Det finnes mange brukopp-oppskrifter på matvett.no hvor du kan søke på ingrediensene du bør spise snart. Se også @Sultenapp for inspirasjon, ukemenyer og stort utvalg av oppskrifter.

1. Planlegg måltidene nøye

  • Legg en handleliste på benken eller på telefonen som delt dokument med andre husstandsmedlemmer. Sjekk hva du har og som bør spises snart, før du går i butikken.
  • Vær kritisk til hva du kjøper. Ikke la deg friste av plukk & miks-tilbud på ferske råvarer med mindre du vet at dette er mat du ikke blir lei av, og at den enten kan fryses eller benyttes i en annen rett samme uke.
  • Hvis du kjøper større pakninger av for eksempel kylling og fisk, kan du dele disse i mindre porsjoner og fryse dem. Har du ikke fryser kan du ta initiativ til kompis-handling og dele med andre.
  • Planlegg ukens meny. Om du vet du får spist opp kan du lage dobbeltporsjoner til neste dag, men planlegg gjerne et annet tilbehør.
  • Bor du i kollektiv, planlegg gjerne middag sammen med flere.
  • Legg en plan for restene, så vet du hva du skal gjøre med dem senere.

2. Oppbevar maten riktig

Kjøleskapet:

  • Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader.
  • Kjøtt og fisk skal ha det kaldere enn for eksempel grønnsaker, og pass på å kjøle ned rester raskt og pakke dem godt inn før de settes kaldt. En del frukt skal ikke i kjøleskap.
  • God orden og hygiene i kjøleskapet kan spare deg for mye matsvinn, og mye penger.
  • Enkelte retter kan bidra til å "rydde" i kjøleskapet ditt hvis du ser at en del mat begynner å bli klar for å spises. Det meste passer i en suppe eller omelett.
  • Sett en boks med "må spises snart" foran i kjøleskapet.
  • Sjekk ut denne saken for flere tips til riktig bruk av kjøleskapet.

Fryseren:

  • Nesten all mat kan fryses, men da betinger det at du har plass, orden i skapet, og at du er flink til å bruke det du legger der.
  • Husk å emballere maten godt hvis du bryter originalemballasjen og deler opp i mindre porsjoner. Skriv dato for innfrysing på produktene du bytter emballasje på.
  • Gi fryst mat nytt liv ved å eksperimentere med ny topping på pizzaen, smaksrike sauser og krydder til kjøtt- og fiskeretter
  • Bruk fryste grønnsaksrester i supper og gryter og frukt og bær i smoothies og bakst
  • Sjekk ut denne saken for flere tips til mat i fryseren.

Tørrvarer:

  • De fleste tørrvarer og hermetikk har lang holdbarhet og er merket med best før-dato som nesten alltid betyr god lenge etter.
  • Ta en opprydning i matskap både hjemme og hvis du har en hytte og bruk opp før du kjøper nytt.
  • Sjekk ut denne saken for flere tips til holdbarhet på ulike tørrvarer og hermetikk.

3. Bruk sansene dine

  • Best før betyr ofte god etter.
  • Se, lukt og smak på mat som er gått ut på "best før"-dato eller som ikke ser fersk ut. Det er mye penger å spare på å bruke opp maten du har, tenkt kreativt på nye retter.

4. Lag "akkurat nok" mat

  • Beregn riktig mengde mat ut fra det som står på pakningen om antall og vurder om mengden bør justeres hvis det er bare voksne eller barn som skal spise.
  • Beregn riktig mengde mat ut fra hvor mektig måltidet er, om du skal ha mye tilbehør og om dere skal ha dessert i tillegg.

5. Tryll med restene

  • Innfør en fast restedag hver uke og gjør det til en vane å spise deg ut av kjøleskapet denne dagen.
  • Vær kreativ og lag buffet av det du har hvis det er mange små rester av råvarer og ferdige retter.
  • Sjekk ut Måltidsplanleggeren vår for inspirasjon og oppskrifter.