Gode matvettvaner - Matsvinnsamtalen

Det er mange grunner til at vi kaster mat i husholdningen, enten vi bor alene, sammen med andre voksne, har små eller store hjemmeboende barn. Når vi skal innføre nye, gode vaner for å forhindre at mat blir kastet, er det viktig å gjennomføre en samtale i husholdningen for å finne ut hvor skoen trykker mest og hvilken uvane det er viktigst å endre. Nedenfor får du noen tips til å gjennomføre en slik matsvinnsamtale.

1. Hva slags mat kaster vi i vår husholdning

  • Lag en liste over matvarer dere kaster ofte som utgangspunkt for neste punkt.

2. Hvorfor kaster vi mat i vår husholdning?

Tips til samtalepunkter:

  • Lager vi for store porsjoner til middag?
  • Har vi rutiner for å si fra om hvem som kommer til middag?
  • Endrer planene seg ofte ila uken?
  • Har vi oversikt over innholdet i kjøleskapet?
  • Skriver vi handleliste?
  • Begynner vi på nytt pålegg selv om det finnes åpnede pakker i skapet?
  • Legger vi rester og åpnede pakker inn i kjøleskapet uten å pakke det inn?
  • Kaster vi mat bare fordi den er gått ut på best før-dato uten å bruke sansene?
  • Er det noe mat som deler av familien ikke liker og derfor ikke spiser opp?
  • Lager barna matpakker selv/er flinke til å si hva de har lyst på og hvor mye mat de trenger?
  • Fryser vi mat som vi ikke får spist før den går ut på dato?
  • Har vi ulike preferanser på hva slags brød familiemedlemmene foretrekker?
  • Spiser vi ulike frokoster som gjør at det er mye av alt?
  • Lar vi mat stå lenge ute på benken før den ryddes bort?

3. Hvorfor bruker vi ikke opp restene fra måltider og råvarer?

Tips til samtalepunkter:

  • Vi tar ikke godt nok vare på restene.
  • Vi har ikke en plan for hva vi skal bruke restene til.
  • Vi har ikke god nok orden i kjøleskapet.
  • Vi har mer lyst på noe annet.
  • Vi vet ikke hvordan vi skal bygge ut resten til et helt måltid.