17. mai uten matsvinn

Da er det tid for å feire 17. mai igjen, med mange gjester og mye god mat. Vi gleder oss til å diske opp med våre favorittretter og det skal vi. Men det er viktig å ikke bli for ivrig i tjenesten slik at vi klarer å få spist opp maten og tar vare på restene.

Foto: matprat.no

Det siste året har prisene på mat økt kraftig og det er mye å spare på å ta vare på restene. For å få mest mulig ut av maten vi kjøper og lager, både til hverdags og fest, har vi mange gode råd på matvett.no som du gjerne må gjøre deg kjent med. Men i dag handler det om å forberede 17.mai-festen og sikre at all den gode maten blir spist opp.

Festplanlegging

Hva slags type fest skal du ha? Er det en venninnefrokost eller familielunsj du inviterer til? Har noen av gjestene allerede vært på en spisefest før de kommer til deg? Det ligger mye godt matvett i å planlegge hva og hvor mye du skal lage og at du har en plan for restene dine.

Hvis du skal servere buffet er det smart at flere av rettene passer sammen og beregn litt mindre mengde enn antall gjester. Det blir alltid nok mat. Ha noe snacks på lur som har lang holdbarhet.

Det er også viktig å huske på at mye av maten har det best når den er oppbevart kaldt, og ikke la rettene stå for lenge i romtemperatur eller ute i solen.

Nedenfor finner du noen tips som er verdt å ha med seg i planleggingen:

17.mai matvett-tips

  1. Planlegg menyen ut fra hvem som kommer. Både hva du skal servere og hvor mye du må beregne for å ha akkurat nok
  2. Legg opp maten på flere små fat, så du kan ta ut av kjøleskapet etter hvert som det blir tomt
  3. Ikke la maten stå i solen hvis du har laget en buffet. Da blir den fort dårlig
  4. Ha noen oppbevaringsbokser klare til å putte restene i. Sett dem kaldt og skriv på hva resten skal brukes til. Oppvasken kan vente
  5. Send med gjestene noe av maten hjem hvis du ser du ikke får spist alt selv. Du kan også fryse nesten all mat.