Melon

Hvor mange ganger har du ikke hørt om en matvare at den har innvandret fra Amerika? Vel, med melonen er historien motsatt. Den hadde spanjolene med seg da de oppdaget Amerika. 

Foto: Colin Eick

Tips 

Melon er perfekt i smoothie. Hvis du syns melonkjøttet har blitt litt ekkelt fordi det er skrumpet eller svakt misfarget, ha det i blenderen. Men ikke om melonen er råtten eller muggen.

Melon er i slekt med gresskar, squash og agurk, og familien deles inn i vannmeloner, som opprinnelig kommer fra Afrika, og sukkermeloner, som kommer fra Sørvest-Asia. Den mestselgende sukkermelonen i Norge er honningmelon.

Holdbarhet

Meloner er generelt nokså hardføre frukter, med sitt solide skall som beskytter mot angrep fra både insekter, muggsopp og bakterier. Honningmelon høstes før den er helt moden og fortsetter å modne under transport og lagring. Jo varmere, jo raskere går modningsprosessen, og den vil også fremskyndes om melonen ligger ved siden av etylengassproduserende frukt som eple og banan.

Du kan sjekke om en sukkermelon er moden. Den vil lukte søtt og godt i enden ved stilken. Rundt stilkfestet vil du kunne se en hvit ring, og melonen vil gi etter når du klemmer forsiktig på den. Det samme gjelder ikke for vannmelon, som har mye tykkere og hardere skall, men stort sett all vannmelon du får i norske butikkhyller, er moden.

Meloner får kjøleskader om de lagres under 5 °C. Da blir kjøttet melent, det kan få bismaker, og særlig på sukkermeloner kan skallet skades, slik at melonen blir mer sårbar for angrep fra bakterier og muggsopp. Det lengste livet får melon om den oppbevares mellom 5 og 15 °C, men ved testing har man påvist at melonene utvikler mer næring, og fremfor alt betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A, om de lagres mellom 15 og 23 °C, altså romtemperatur. Da vil de også bli fullmodne raskere. Om du ønsker å ha melonen lenge, faktisk flere måneder, er grønnsakskuffen i kjøleskapet best.

Hvis den blir riktig gammel, kan melonen få myke og litt mørke flekker i skallet og brune og råtne områder i fruktkjøttet. Så lenge det ikke er synlig hvit eller grønn mugg, er ikke dette farlig. Skjær bort de skadede områdene, og spis resten. Mugne meloner skal ikke spises.

Oppbevaring

5 til 15 °C. Romtemperatur om du vil ha en raskere modnet melon. Oppdelte meloner skal alltid oppbevares i kjøleskapet og innpakket i plast.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".