Majones

Her er en typisk matkastesituasjon: Den halvfulle posen med majones som du har glemt bakerst i kjøleskapet, har størknet i åpningen. Majonesen er helt mørkegul og tørr ytterst. Innover ser den for så vidt grei ut, men …

Foto: Colin Eick

Majones, som sannsynligvis har navnet sitt fra det gamle franske ordet for eggeplomme, moyeu, er en klassisk middelhavsdressing. Den består som regel av en blanding av eggeplomme, eddik og krydder som piskes sammen med matolje. Det oppstår en såkalt emulsjon mellom oljen og vannet i eggeplommene og eddiken. Det er dette som gjør den så tyktflytende. En typisk majones består av mellom 70 og 80 prosent olje.

Holdbarhet

Fordi det er såpass mye olje i majonesen, er holdbarheten svært god. I tillegg gir eddik lav pH, som gjør livet ytterligere utrivelig for muggsopp og de fleste bakterier. Majones får du kjøpt i flere varianter, som de klassiske norske posene, på tube og på hermetisk glass. De to sistnevnte har svært god holdbarhet før de åpnes, og kan fint spises lenge etter datostemplingen. Majones er merket med "best før".

Etter at majonesen er åpnet, er det faktisk glasset som holder seg dårligst. Der kan det – dog etter en god stund, gjerne flere måneder – oppstå muggangrep, særlig hvis du er litt uforsiktig med hva du stikker oppi der. I så fall skal hele glasset kastes. Majonesen i åpningen i posen og på tuben kan bli tørr og ekkel. Bare press ut dette og kast det. Resten av innholdet er spiselig om det lukter og smaker normalt.

Oppbevaring

Ha majones i kjøleskapet under 4 °C.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".