Se, lukt og smak på maten

Kaster du mat bare fordi den har gått ut på dato? Vi i Matvett ønsker å kurere datoskrekken i befolkningen og inviterer nå til "Se, lukt, smak"-dugnad. Mat som er merket med "best før" er ofte holdbar lenge etter utløpsdato hvis den er riktig oppbevart.

Han her fulgte ikke datostemplinga for å si det sånn. Amundsen ble første mann på Sydpolen ved å følge sin egen overbevisning. Bruk sansene dine før du kaster mat.

Hvert år kaster vi mye mat bare fordi den har gått ut på dato. Vi tenker ikke over at all mat har en verdi og at den sannsynligvis holder lenger enn datoen tilsier hvis vi oppbevarer den riktig.

"Best før" er "ofte god etter"

Du har sikkert sett at flere merkevarer er merket med "best før – ofte god etter" eller "best før, ikke dårlig etter". "Se, lukt, smak"-symbolet skal inspirere deg til å bruke sansene dine før du kaster mat og drikke som fremdeles er helt fin.

Slik bruker du sansene dine

Med øynene:

Kan du se mugg eller andre endringer på maten? Har den forandret utseende eller farge?

Med nesen:

Lukter maten som den skal eller lukter det råttent, gjæret, surt eller på andre måter annerledes enn den skal? Husk at vakuumpakket mat alltid lukter litt når du åpner pakken. Sur melk og fløte kan brukes i vafler.

Med munnen:

Smaker maten som forventet eller har den en sur eller harsk bismak? Husk at du ikke blir syk av å smake på mat som er gått ut på "best før"-dato.

Med hendene:

Kjenn på maten. Er den sleip når den ikke skal være det, myk når den skal være hard eller kjennes den på andre måter annerledes ut?