Bestemor tar grep om matsvinn: Kaster du mat, kaster du penger!

Visste du at du kan spare mye penger på å ikke kaste mat? Sammen med bestemor, som alltid vet å sette pris på maten, gir vi deg gode sparetips i en tid hvor alt blir dyrere.

En vanlig familie kan spare over 11 000 kr i året på å ikke kaste mat. Det dekker hele siste renteøkning. Siden 1. august har Norges Bank satt opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Dermed ender renten på 4,25 prosent. Har du 3 millioner i lån, utgjør det 15 000 kroner ekstra i året. Samtidig kaster vi nordmenn bokstavelig talt penger rett i søpla, ved å hver dag kaste over 1000 tonn mat. Ved å kutte matsvinn, kutter du boliglånet.

Sammen med NORSUS (Norsk institutt for bærekraftforskning) har vi regnet ut sparepotensialet hos norske husholdninger:

  • Par kan spare kr 8 065 i året på å ikke kaste mat
  • Familier kan spare kr 11 450 i året på å ikke kaste mat

Dette viser at store deler av renteøkningen kan spares ved å kutte matsvinn. Disse pengene kan betale for økte kostnader til strøm, bensin og ikke minst renter. Å kutte matsvinnet er viktig for miljøet, men monner også for lommeboka.

Matvetts og bestemors beste sparetips

  1. Planlegg måltidene dine ut fra hva du har i kjøleskap og fryser og skriv handleliste
  2. Bruk opp det du har før du kjøper ny mat
  3. Kjøp nedprisede varer med kort holdbarhet og ha en plan for dem
  4. Frys mat hvis du har råvarer som går ut på dato før du får spist dem
  5. Bruk sansene dine på best før-merket mat som er gått ut på dato. De er ofte gode etter

Den eldre generasjonen har opplevd både krig, høye matpriser, inflasjon og høye renter før. Ifølge vår bestemor Isa, måtte de lære seg å leve med måte og matsvinn var ikke en gang et uttrykk. Isa er en morsom og sprek dame som blant annet drar på bluesfestivaler på motorsykkelen sin og lever livet. Hun vokste opp i etterkrigstiden og ble oppdratt til at mat er verdifullt. Hun elsker å lage mat og tryller fram retter av rester og det hun har i kjøleskapet hver dag.

″Datoen sier egentlig ikke så mye om maten er god eller dårlig. Det som betyr mest er hvor godt du tar vare på maten og at du oppbevarer den riktig. Lar du melken stå lenge ute på benken så blir den jo dårlig før utløpsdatoen. Melken min er holdbar i flere uker, fordi jeg lar den stå kaldt hele tiden.″

Isa Belle, bestemor og Matvett-ambassadør

I filmen nedenfor kan du lære mer om hvordan bestemor tar vare på maten. Hennes og vårt ønske er å få til en mobilisering av hele Norge til å slutte å kaste mat med en kampanje som vi har kalt #Felleskuttet. Skal vi få til det må vi vekk fra tanken om at litt matsvinn er greit.

Så vi sier som bestemor; Kutt matsvinn, kutt utgiftene dine!