Nordmenns beste brukopp-tips

Matvett har gjennomført en julekalenderkonkurranse for å oppfordre nordmenn til å bli mer bevisste på matforbruket sitt i løpet av julehøytiden. Vi fikk inn 553 tips fra deltakere over hele landet, og nedenfor deler vi deres beste tips!

En gjennomgående anbefaling fra innsenderne var å planlegge måltidene grundig og lage en ukemeny. Dette inkluderer å handle smart ved å lage handleliste og ikke handle på tom mage. Mange fremhever betydningen av å utnytte rester ved å lage nye retter, enten det er gjennom restemat-dager, restefester eller å lage lunsj av gårsdagens middag. En annen strategi er å være kreativ med rester, for eksempel å lage pizza, gryteretter eller wraps av mat som er igjen. I tillegg pekes det på å fryse ned mat i porsjoner, slik at man har enkel tilgang til ferdige måltider senere. Generelt handler det om å være bevisst på matbehovet, unngå impulskjøp, og være kreativ med de ingrediensene man allerede har tilgjengelig. Samtidig er det en felles forståelse av viktigheten av å unngå å kaste mat, både av økonomiske og miljømessige årsaker.

Vinnertips

  1. Lars Magne: lag ukemenyer med alle familiemedlemmer involvert, for å unngå overkjøp og sikre nøyaktige porsjoner.
  2. Linus: Bruk kunstig intelligens som ChatGPT for å nedskalere oppskriftene og unngå matoverskudd.
  3. Wafa: Del/kutt mat og ha i zip-poser og frys, f.eks. grønnsaker og kjøtt. Hell melk i isbitholdere og bruk i bakst. Smelt smør og urter og frys i isbitholdere, klare til bruk ved matlaging!
  4. Kristine: Legg inn noen dager med restefest hvor du lager nye retter av restene fra tidligere middager.
  5. Cathrine: Innfør ukeshandel og planlegging.

Andre gode tips

  • Lise foreslår å planlegge restemiddager og finne kreative vrier for å unngå å bli matlei. Hun gir eksempler som å gjøre pinnekjøtt crispy dagen etter og bruke overskuddsgrønnsaker til pokebowl eller sommerruller.
  • Maya legger vekt på god planlegging, handle inn varer som kan brukes til flere måltider og lage suppe, grateng eller gryterett av restene.
  • Vivian minner om at folk ikke er ekstra sultne i julen, så planlegging er nøkkelen for å unngå overskudd.
  • Laura deler sitt beste tips om god planlegging, lage ukemeny og alltid ha grønnsaker i fryseren for å minimere behovet for ferske ingredienser.