Har du påske-matvett?

Endelig er det påsketid og uten restriksjoner som begrenser hvor vi reiser og hvem vi er sammen med. Da er det viktig å kose seg med gode mat, men husk å bruke opp alle råvarene og restene i ferien også. Påsken er en av de høytidene hvor vi kjøper, lager og kaster mest mat.

Matvettregler i påsken

Før påske sprenger vi rekordene for innkjøp av bl.a. egg (23 millioner), appelsiner (5 000 tonn), kjøtt og marsipan. Når vi drar på hytta har vi en tendens til å hamstre, enten fordi butikken er langt unna, at de ikke har våre favorittingredienser eller fordi vi ikke vil bruke tid på å handle i ferien. Dette resulterer i mye mat i skapet og det blir vanskeligere å holde oversikt.

Planlegg hva du skal ha til påskemåltidene, beregne de samme ingrediensene i flere måltider og legg inn en påskebuffetdag mot slutten hvor du bruker opp de gode restene og råvarene som ble til overs. Husk å beregne akkurat nok mengde mat og se an ditt publikum på hvor mye du tror de spiser. Skal du reise bort, husk å ta med mat som kan bli dårlig eller frys/gi den bort hvis du skal reise på hotellferie der du ikke lager måltidene selv.

Nedenfor finner du noen tips til å bruke opp matvarer vi ofte kaster i påsken:

Fakta om matsvinn

  • Det kastes minimum 450 000 tonn mat i året i Norge
  • Matsvinn representerer 8 prosent av globale klimagassutslipp og ville vært verdens 3. største land når det kommer til denne type forurensning
  • Forbrukerne står for 52 prosent av det matsvinnet som bli kartlagt, dvs. ca. 40,3 kg mat per person i året. Dette tilsvarer 12 prosent av forbruket vårt eller hver 10. handlepose med mat
  • Det er unge voksne (19-26) og småbarnsforeldre som kaster mest og dette øker med inntekt – dårlig tid og god råd er en dårlig kombinasjon
  • Det kastes mest måltidsrester, frukt og grønt, brød, meieri- og kjøttprodukter
  • De viktigste årsakene til at vi kaster mat er at vi glemmer den i skapet, at den er gått ut på dato, dårlig planlegging og lite bevissthet om miljøbelastningen til matsvinn
  • Det er mye mer miljøbelastende å kaste mat enn emballasjen som bidrar til å ta vare på maten så lenge denne blir sortert riktig
  • Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinnet