Matkastebordet

Her kan du se hva du faktisk kaster av fullt spiselig mat i løpet av et år. Dette bordet er dekket med 42,6 kg ulike matvarer, sammensatt slik en gjennomsnittsnordmann kaster det. Mye er rene råvarer som brød, frukt og grønt, og en del er pålegg og middagsrester som pasta, ris og kjøttgryter.

Matkastebordet, som er utarbeidet av Østfoldforskning på oppdrag fra Matvett, er satt sammen på bakgrunn av en detaljert sortering av folks matavfall. Slik kartlegging er en viktig del av Matvetts arbeid, for det er først når vi kan dokumentere hva og hvor mye som kastes at vi kan utfordre hverandre til å tenke oss bedre om hvordan vi forbruker mat.

Viktig kommunikasjonstiltak

Matkastebordet er et viktig kommunikasjonstiltak for å bevisstgjøre forbrukerne om konsekvensene av matkasting økonomisk, miljømessig og etisk, og viser omfanget og sammensetningen av den maten som en gjennomsnittsnordmann kaster hvert år. Mye er rene råvarer som brød, frukt og grønt, fisk og kjøtt og en del er middagsrester som pasta, ris og kjøttgryter. Denne form for dokumentasjon av hva og hvor mye som kastes, har åpnet dialog med forbrukerne, og flere har blitt utfordret til å tenke på hvordan de best tar vare på maten. Utstillingen har blitt benyttes som kommunikasjonsaktivitet på mat- og musikkfestivaler, bransjearrangementer, til bevisstgjøring av ansatte i ulike bedrifter og på kommunale miljødager med mer.

Dette kastet vi av mat i 2016

Type matkg
Gryte- og tallerkenrester13,7
Frukt og grønnsaker9,5
Brød og andre bakervarer9,3
Meieriprodukter2,2
Kjøtt og fisk3,7
Diverse rester4,2

 "Matkastebordet" har nærmest blitt et begrep og har de siste årene dukket opp mange steder i Norge. På de ulike arrangementene matkastebordet har vært vist, har det ofte vært servert restematretter eller matvarer som er gått ut på «best før». Dette for å fokusere på at «best før» ofte betyr «god etter», og for å få i gang en prosess som skal gjøre forbrukerne tryggere på egne sanser og på sikt endre måten vi tar vare på maten vår. 

Totalt har det blitt arrangert minimum 34 matkastebord siden det ble utviklet i 2012, og mer enn 38 000 mennesker har fått informasjon om hvor mye vi kaster og hva de kan gjøre for best mulig å ta vare på maten. Godt samarbeid med ulike aktører har vært avgjørende for å kunne gjennomføre matkastebordene. Se filmen om matkastebordet nedenfor.