Akkurat nok mat i julen

Er du redd for ikke å ha nok skinke, sylte, sild, pølser, ribbe, pinnekjøtt, rødkål, stappe og småkaker i hus gjennom hele julen? Hva med å tenke litt annerledes i år og planlegge for å ha akkurat nok?

Denne julen vil vi kanskje ikke være like selskapelige som vi pleier, men da blir det jo enda viktigere å kose seg. Og det skal vi selvsagt – men helst med matvettet i behold. De fleste av oss kjøper mer mat enn vi trenger til jul. Vi er vant til til at det ligger mat igjen på fatene. Om det er helt tomt, har vi laget for lite. Denne tankegangen må vi prøve å snu. Vi i Matvett er sikre på at ingen vil gå sultne fra bordet selv om vi lager litt mindre mat denne julen.

Planlegg menyen og lag akkurat nok

Planlegg julemenyen slik at tilbehøret kan brukes i flere retter og at beregn mat ut fra hvem og hvor mange du skal ha til bords. Det blir alltid nok mat og hvis du beregner litt mindre ribbe, pinnekjøtt og tilbehør per person i år, vil det ikke bli så mye rester og alle vil orke dessert og julekaker etterpå. Tenk gjennom hvilke selskap du skal ha og hvem som kommer. Barn og eldre spiser for eksempel ofte små porsjoner. 300 gram ribbe per person er nok, 250 gram om dere har julepølse og medisterkaker til. Er dere seks til bords så følger du oppskrift til seks, ikke åtte, selv om det kan være fristende for å være på den sikre siden. Rund heller ned enn opp antallet poteter og medisterkaker.

Husk at julemat som regel er fet mat som vi blir fortere mett av og at saus og tilbehør også fyller opp. Matprat har laget en fin oversikt over hvor mye mat du bør beregne som er fin å se på før du handler.

Ta høyde for rester

Selv om vi planlegger godt og porsjonerer bedre vil det alltid bli noen rester til overs. Legg opp til en julebuffet eller brukopp-måltider i løpet av romjulen, der du utnytter restene i supper, smørbrød og andre delikatesser. Ta høyde for at pinnekjøttet ikke blir spist opp under julemiddagen, og ha litt grønnsaker på lur til en betasuppe med biter av pinnekjøtt. Ribberestene smaker kjempegodt på matpakken på skitur og små røkelaksbiter blir dekorativ og smakfull topping til pizzaen. Spar eggeplommene fra makronene eller marengsen og bruk dem i en råkrem til fruktsalat, i hjemmelaget iskrem eller i en saus.

Kontroll over kjøleskapet

Hvis du bruker fem minutter før juleinnkjøpene til å ordne i kjøleskapet, er mye gjort. Sett den eldste rømmen og fløten forrest, rydd vekk tacosauser og annet du ikke trenger til jul og det er sikkert noe der inne som ikke behøver å stå kaldt. Så får du plass til all den deilige julematen og samtidig oversikt over hva du har. Husk å sjekke at temperaturen i kjøleskapet ikke overstiger 4 grader.

Ta godt vare på restene

Enten du spiser ribbe med pølser og medisterkaker, pinnekjøtt, dyrestek eller kalkun, smaker restene fortreffelig dagen derpå hvis de behandles med litt kjærlighet. Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort maten og heller la oppvasken stå. Kjøl restene raskt ned, pakk godt inn, sett kaldt og bruk dem i løpet av romjulen. Server familie eller venner en buffetlunsj med restene hvis du skal på ferie og ikke vet hvordan du skal få spist opp all maten før du reiser.