Videregående

LOOP Miljøskole har laget filmen «Kampen om joulene» som en del av Gjenvinningsskolen for videregående skole, fagopplæring og bedrifter.  Filmen kan også fint brukes i 6-7 trinn og ungdomsskolen. «Kampen om joulene” er en film om hva som skjer med den maten vi kaster, og hvordan vi med enkle grep kan begrense mengden matsvinn.

Undervisningsoppleggene i naturfag til “Kampen om Joulene” er delt inn i tre temaer: matavfall, bærekraftig utvikling, forbruksvalg og energibruk.  Undervisningsopplegget går totalt over ca 6 timer, inkludert visning av filmen “Kampen om joulene”, relevant bakgrunnsstoff og fyldige oppgaver. Læreren står fritt til å plukke fra opplegget slik at det på best mulig måte passer med undervisningen. Oppleggene er tilpasset kompetansemål for naturfag vg1.

Filmen varer 13 minutter og egner seg godt som utgangspunkt for diskusjoner i klasserommet.

Den kan også brukes på lærerværelset, foreldremøter, lærerhøgskolene og på arbeidsplassen.

Diskusjonsoppgaver til Kampen om joulene

1. Hvorfor er maten en ressurs vi må ta vare på?

2. Nevn minst fem måter å redusere matavfallet i private husholdninger på. Hva kan du gjøre i din familie for å redusere matavfallet?

3. Hvordan kan dagligvarehandelen begrense og sikre god utnyttelse av matavfall? Mange mener at maten vår overemballeres, mens det i filmen hevdes at emballering er viktig for matens holdbarhet. Les mer og diskutér.

4. Noe matavfall blir det uansett. Hva skjedde med dette matavfallet tidligere, og hvilken nytteverdi har det i dag?

5. Biogass omtales ofte som en av fremtidens energikilder. Hvordan dannes det og hva kan det brukes til? Kjenner dere noen bedrifter i deres nærområde som bruker biogass?