Plukkfisk

Plukkfisk er tradisjonsmat fra Vestlandet. Og perfekt restemat. Dagen etter et måltid med fersk fisk, poteter og gulrøtter lages plukkfisk av restene. Dette er en barnevennlig rett som passer perfekt til restetorsdag. All hvit fisk kan brukes og rester av poteter og grønnsaker.

Foto: matprat.no

Ingredienser

  • 700 g hvit fisk
  • 10-12 poteter
  • ½ purre (ev. en bunt gressløk eller begge deler)
  • 1 ss smør
  • 2-3 dl melk
  • 500 g gulrøtter
  • 200 g frosne erter (eller en boks hermetiske)
  • Salt og pepper
  • Revet muskatnøtt
  • Noen skiver bacon (kan sløyfes)

All hvit fisk kan brukes i plukkfisk, selv om det vanlige er sei, lyr eller torsk. Du kan bruke rester av poteter eller andre grønnsaker i plukkfisken (gresskar, sellerirot, kålrabi). Hvit saus passer også og rester av løk, rå eller stekt. Har du rester av skalldyr setter det en fin smak, og det gjør ikke noe om man har to forskjellige typer fisk i.

  • Har du ikke nok fisk fra i går trekker du fersk/frossen fisk i godt saltet vann.
  • Torsk, sei og lyr skal trekke i 5-10 min avhengig av tykkelsen på fisken, brosme trekkes i 15-20 min.
  • Renn av fisken, og rens den for skinn og ben. Del den i mindre biter. Fisk fra i går skal deles i biter og blandes inn til slutt i mosen.
  • Finhakk purre og stek den mør i litt olje i ca. 10 minutter (gressløk bare vaskes og klippes i mindre biter).
  • Skrell poteter og skjær dem i mindre biter. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk poteter fra igår.
  • Mos potetene og tilsett litt og litt melk. Vanskelig å si nøyaktig hvor mye melk du trenger da det kommer an på hvor mye fuktighet det er i potetene.
  • Når mosen har fått fin konsistens blander du inn purre/gressløk, fisk og eventuelle rester som bare skal varmes opp.
  • Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Litt sprøstekt bacon til er kjempe godt.

Restematoppskriften er fra frasjeltilmage.blogspot.no