Tomat

Tomaten kategoriseres gjerne som grønnsak, selv om den strengt tatt er en fruktplante og selve tomaten et bær. Den brukte langt tid på å få innpass i Europa etter at den ble tatt med tilbake fra Sør-Amerika av spanjolene på 1500-tallet.

Foto: Colin Eick

Tips

Rynkede tomater er like bra på pizza som helt ferske tomater, kanskje bedre. Finhakk bløte tomater og ha dem i tomatbaserte sauser og gryter.

I flere hundre år ble tomaten faktisk kun brukt som prydplante. I Italia begynte man å bruke den i matlaging på 1800-tallet, og først etter første verdenskrig omfavnet vi den også her i Nord-Europa. I dag spiser vi årlig mer enn 30 000 tonn tomater her til lands. To tredeler importeres. All dyrkingen i Norge skjer i drivhus.

Holdbarhet

Det er vanlig at tomatene høstes og pakkes før de er modne, slik at den siste modningen skjer under transporten. Ofte vil ikke tomatene være helt modne når du kjøper dem, så de kan faktisk ha godt av å stå litt på kjøkkenbenken og bade i sin egenproduserte etylengass, et vekstfremmende hormon som gjør tomatene enda rødere og søtere. Står tomatene kaldere enn 8 °C, vil modningen stanse. De taper også smak og aroma og blir raskere bløte.

Heller ikke på kjøkkenbenken er tomater særlig holdbare. Det tar ikke mange dager før de begynner å skrumpe inn. Ligger de fuktig i pakken sin, kan de også lett begynne å mugne. Disse skal du kaste, fordi toksinene fra muggen sprer seg lett i de vannholdige tomatene. Men om tomatene bare er litt triste og bløte, kan de absolutt fortsatt brukes.

Oppbevaring

Skyll tomatene, legg dem i en skål på kjøkkenbenken og spis en hver gang du går forbi og er litt sulten. Tomatene skal ikke i kjøleskap med mindre det er lenge til du skal spise dem. De mister litt smak, så sett dem ut til modning en dag før bruk.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".