Purre, løk og fennikel

Fennikel er botanisk sett i beste fall en ukjent tremenning av løken, men den oppfører seg litt på samme måte som purre og vårløk i kjøleskapet. Så derfor ble den med i dette oppslaget.

Foto: Colin Eick

Tips

Ikke kast avskjær av purre, vårløk eller fennikel. Kok kraft. Hvitløk som spirer, kan du sette i jorda, og dyrke dine egne.

Holdbarhet

I motsetning til fetteren deres, den vanlige løken, har purre og vårløk ikke noe beskyttende skall, men består av hvite og grønne sammenrullede blader. Begge, og spesielt vårløken, har ganske begrenset holdbarhet, og før de eventuelt skulle bli angrepet av råte eller mugg, vil de ha tørket inn og blitt visne. Men i én til to uker i kjøleskapet holder de seg godt. Slappe og litt brune vårløk- eller purreblader er ikke farlig og kan fint brukes i supper, gryter eller kraft.

Hvitløk har svært god lagringsevne. Den ser fin ut når den ligger i en skål på kjøkkenbenken eller henger i vinduskarmen. Det kan du fint la den gjøre også, men bare om du skal bruke den innen et par–tre uker. Der tørker den fort ut. Kjøleskapskaldt vil den holde i månedsvis. Selv om hvitløksfeddene har blitt litt brune, tørre og innskrumpede, kan de helt fint brukes, særlig om de skal stekes. Også fedd som har fått grønne spirer, kan spises.

Fennikelknollen likner litt på en løk med sine hvite skiver, men er i slekt med så forskjellige vekster som gulrot og dill. Den er nokså lite holdbar og blir fort brun, uttørket og vissen, selv i kjøleskapet. Om den blir liggende, pakk den helst inn i plast. Brune og visne deler kan skjæres bort og brukes i kraft. Om den råtner, med tydelige gråbrune og myke flekker, kan disse skjæres bort med god margin og resten brukes. 

Oppbevaring

0 til 4 °C i kjøleskapet. Purre, vårløk og fennikel kan gjerne oppbevares i plast.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".