Potet

Denne hardføre rotfrukten, opprinnelig fra Inkariket i Sør-Amerika, har på noen få hundre år blitt en av verdens viktigste grønnsaker. Siden den ble innført til Norge rundt 1750, har den vært en viktig redning i kriser og nedgangstider. I 2013 produserte vi svimlende 320 000 tonn poteter her til lands. Underlig nok er den i familie med tomat, aubergine og pepper.

Foto: Colin Eick

Tips

Om poteten ikke er grønn, men bare tørr og trist, kan du fortsatt bruke den. Fjern skrellet og lag potet- eller rotmos.

Holdbarhet

Lagret riktig har poteten lang holdbarhet. I en kald, mørk potetkjeller, og med godt med jord rundt seg, vil den holde seg helt fin i månedsvis. De fleste av oss har imidlertid ikke en potetkjeller og kjøper vaskede poteter pakket i pose. Disse potetene er mer sårbare for å tørke ut og vil raskere utvikle groer (de små knollene som etter hvert spirer). Så lenge selve potetkjøttet ikke er grønt, kan du fjerne groene og spise potetene. 

Poteter som har utviklet områder med grønn farge, med eller uten groer, skal vurderes nøye. Dette grønne er nemlig giftig og kan forårsake både milde reaksjoner som diaré og kvalme, forholdsvis underlige reaksjoner som usammenhengende tale og i teorien også død. Årsaken er at potetplantens grønne stilk og blader inneholder giftstoffet solanin. Dersom potetene utsettes for mye sollys, vil solaninnivået kunne øke kraftig. I så fall ses dette lett på grunn av utvikling av grønne områder i potetkjøttet. Fjern i så fall det grønne med god margin.

Det kan også skje at poteten råtner, som gir brunsvarte områder, eller mugner. Dette kan skjæres bort, med god margin, og du kan bruke resten.

Oppbevaring

Poteten skal oppbevares mørkt og kjølig. For de fleste betyr dette kjøleskapet, men ikke under 3 °C, fordi enzymer i poteten da vil omdanne deler av stivelsen til sukker og gjøre poteten søt. Ligger poteten for tørt, vil den skrumpe inn. Er det for fuktig, vil den raskere kunne råtne eller mugne. Unngå tette plastposer. 

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".