Brokkoli

Som sine andre slektninger i kålfamilien er brokkoli en svært sunn grønnsak, proppfull av næring og helsefremmende stoffer. Og med mindre du går på blodfortynnende medisin, er det bare å spise så mye og så ofte du orker.

Foto: Colin Eick

Tips

Frys ned det du ikke bruker, men forvell det først. Stilken er både næringsrik og spiselig. Ikke kast, men skrell og spis den!

Brokkoli er spesielt rik på vitaminer og mineraler. I tillegg får du i deg flere typer antioksidanter som kan motvirke utvikling av kreft, og det nyoppdagede stoffet sulforafan som kan hindre bakterier i å forårsake magesår.

Holdbarhet

Hele den spiselige delen av brokkolien er strengt tatt en blomst og er sårbar ved lagring. I romtemperatur og utsatt for sollys vil ikke brokkolien holde seg mer enn et par dager. Mørkt, tett og kjølig kan den derimot kunne holde seg i mange uker.

Klorofyllet i brokkolien brytes ned gjennom åndingsprosesser, og dette vil forsterkes ytterligere dersom brokkolien ligger ved siden av frukt og grønnsaker som produserer etylengasser (for eksempel tomat, banan og eple). Etter hvert som klorofyllet brytes ned, blir brokkolien gulbrun. Dette skyldes karoten, som slett ikke er farlig, tvert imot. Det er bare å spise brokkolien fortsatt. I verste fall kan du skjære bort de mest tørre og brune delene.

Dersom brokkolien har begynt å mugne, skal du være forsiktig. Men i og med at vannet i brokkolien ikke er så tilgjengelig for muggsoppen, vil den ikke spre seg like fort som i en agurk eller tomat. Skjær bort det mugne området med et par centimeters margin, og spis resten. 

Oppbevaring

Brokkoli lagres best kaldt, mellom 0 og 4 °C, og mørkt. Pakk den inn i plast. 

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".