Ta vare på fisk og sjømat

Fisk og sjømat krever litt ekstra omsorg for å sikre optimal holdbarhet. Når vi planlegger ukens måltider er det viktig å ikke kjøpe inn mer råvarer enn vi tror vi trenger, eventuelt fryse fisken hvis den ikke vil bli spist i løpet av noen dager.

Straks etter at fisk og skalldyr er fanget begynner den naturlige nedbrytingen av kvaliteten. Det som påvirker hvor raskt nedbrytningsprosessen går er fiskens opprinnelige kvalitet som følge av årstid, vandring og havets temperatur. I tillegg har fangstmetode, behandling, emballasje, oppbevaringstemperatur – og ikke minst renhold og hygiene under hele produksjonsprosessen, stor påvirkning.

Lær å vurdere kvalitet på fisk

Ved å se og lukte på fisken, kan du selv vurdere kvaliteten. Du trenger ikke være ekspert for å sjekke om fisken er god, enten du er i butikken eller hjemme hos deg selv:

  • Farge: Laksefilet skal ha en jevn rødfarge, mens torskefileten skal en jevn, lys overflate. Hvis overflaten er flekket er det et tegn på at fisken begynner å bli dårlig.
  • Konsistens: Fisken skal ha en blank og tørr overflate.
  • Lukt: Fersk laks lukter friskt og fersk torsk lukter sjøfrisk eller har nøytral til svak fiskelukt. Fisk som begynner å bli dårlig har en sur, kraftig lukt.

Få fisken rett i kjøleskapet

Riktig temperatur er avgjørende for at fisk og sjømat skal holde seg.

  • Ved å oppbevare fersk fisk ved lav temperatur eller fryse den ned kan holdbarheten forlenges med henholdsvis flere dager, eller måneder. Derfor bør du ikke la fisk ligge lenge i romtemperatur, for eksempel i bilen før du drar hjem med den. Skal du på hyttetur, bør du ha med en kjølebag til fisk og andre temperatursensitive varer. Legg fisk og sjømat i kjøleskapet med en gang du kommer hjem med den.
  • Temperaturen i kjøleskapet bør være fire grader eller lavere. Legg fisk og sjømat nederst eller der det er kaldest i kjøleskapet. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i skapet, gjerne i et halvfullt glass med vann.
  • La vakuumpakket fisk ligge i originalemballasjen og pakk fersk fisk rett fra disk godt inn. Holdbarhet på vakuumpakkede fiskeprodukter reduseres betydelig når emballasjen er åpnet og produktene utsettes for oksygen. Det er mulig å doble holdbarheten på fisk ved å senke temperaturen ned mot null grader viser forskning fra Nofima.

Frys fisk som ikke blir spist

Hvis du ser at fisken du kjøpte i går ikke vil bli spist i nærmeste fremtid, er det lurt å fryse den.

  • Det er viktig å påse at emballasjen er luft- og lukttett og at den er beregnet til frysing av matvarer.
  • Husk å merke pakkene med dato og innhold.
  • Innfrysningstemperatur skal helst være minus 25 grader, mens fryseren må holde en jevn temperatur på minimum -18 grader.
  • Frosset is/snø rundt emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvingninger.
  • Rå fisk som har vært frosset kan fryses på nytt etter at den er stekt eller kokt. Tilberedt fisk som har vært frosset og tint, bør derimot ikke fryses på nytt.
  • Ny forskning viser at tining av frossen fisk bør skje raskt og gjerne i kaldt vann for å hindre væsketap (Nofima).

Fisk og skalldyr har ulik holdbarhet i dypfryst tilstand. Generelt har fet fisk kortere holdbarhet på grunn av at fettet i fisken blir harskt. Eksempel på fet fisk er laks, makrell og sild.

Kilder: Matportalen og godfisk.no